Tank weer vol

We slapen lekker uit. Het is zondag tenslotte. Je moet ook niet overdrijven. Na het ontbijt gaat Rob op zoek naar een havenmeester. Nergens te vinden uiteraard. Het is niet alleen winter, maar ook nog tussen kerst en oud & nieuw. Ik zou ook lekker thuis voor de kachel gaan zitten šŸ™‚

Bij het zoeken vergeet hij echter nog te kijken naar de sauna die ze blijkbaar in het sanitair gebouw hebben. Dat zou zeker een reden zijn om weer terug te komen. Voor de volgende keer dan maar. Wel constateert hij dat het waarschijnlijk mogelijk is om te tanken. Dat zou wel fijn zijn, want het is maar weer de vraag wanneer je de volgende keer kan tanken zo in de winter.

Bij de Compagnieshaven kun je ook tanken, maar daar zijn ze de komende twee maanden bezig met het vervangen van de damwand en daar leggen we liever niet opnieuw aan. Bij vertrek hebben we daar water getank/ We moesten echter met handen en voeten de boot van de kant houden omdat de oude damwand losgewrikt is en vol met scherpe metalen uitsteeksel zit. Bovendien kun je alleen overdag door de weeks tanken en dan kunnen wij weer niet.

We kunnen inderdaad tanken. Het is wel GTL. Een zeer schone vorm van diesel, maar die niet helemaal goedgekeurd is voor de motor. Nou ja, het zal wel loslopen. Het is in ieder geval wel beter voor de winter want in GTL zit minder water dan in gewone diesel. Dat laatste is tegenwoordig een probleem omdat er vanuit overheidswege steeds meer biodiesel gemengd wordt. Biodiesel en water is een combi die kan leiden tot bacterie groei in de tank waardoor filters en spoeiers verstopt raken. Vooral in tanks waar diesel lang in blijft staan… zoals meestal bij zeilboten.

Buiten de haven hijsen de zeilen ern koersen naar Enkhuizen. Er staat een kleine 5 beaufort, maar de wind komt van achteren en het is goed toeven in de kuip. Een kleine 3 uur later zijn we in Enkhuizen.

We ruimen op en zitten nog even in de kuip met de kuiptent op. Het is al weer snel donker. Wel gezellig zo voor de laatste keer nog met de kerstboom erbij.