Toch nog boodschappen doen…

De wind is inmiddels gaan liggen en we zeilen aan de wind richt de westzijde van de Grevelingen. Het is druk hier op het water. Honderden zeilboten en motorboten verkassen van de ene naar de andere plek. We willen wel eens proberen om aan zo’n eilandje te liggen. Voor Bruinisse zijn er twee, maar die liggen wel erg dichtbij en lijken voornamelijk uit steigers te bestaan. We varen daarom naar twee grotere eilanden verderop.

Het eerste eiland heeft Stampersplaat en is een van de grootste eilanden in de Grevelingen. Bij voorkeur gaan we voor anker in plaats van aan een steiger, maar de windhoek hier lijkt niet ideaal. Dan liggen we net wel of net niet lager wal en dan kan het wel gaan klotsen als de wind verder aantrekt. We varen een eilandje verder dat Dwars in Den weg heet. Het is er te smal om voor anker te gaan, maar er komt wel net een plekje vrij aan een steiger. Er kunnen hooguit 3 boten liggen, dus erg druk wordt het niet.

Na het aanleggen merken we al direct dat dit geen plekje voor de nacht is. Motorboten die voorbij varen trekken, ondanks een verbod om hard te varen, forse golven waardoor de boot hard tegen de steiger wordt gesmeten. Niet echt lekker om te slapen. Bovendien geven de motorboten een hoop herrie. Het is evengoed voor nu wel een handig plekje om de boot even te ’parkeren’. Rob plaatst de buitenboordmotor op de bijboot en we varen naar Brouwershaven waarvan de haveningang een kleine kilometer verderop ligt.

De bijboot is niet helemaal hard opgeblazen, maar toch komen we prima in plané. Dan vaar je echt een serieus stuk sneller dan wanneer je gewoon vaart. Je mag niet harder varen dan 15 km per uur dus we trekken het gas niet helemaal open. Hoe snel we dan wel gaan hebben we maar niet gemeten. Vast niet te hard 😉

We zijn nog nooit in Brouwershaven geweest. Bij de ingang van de haven is ook een fietsbrug. Deze wordt echter bediend door de havenmeester. De brug ligt zeker op een meter zes hoog dus we kunnen er zo onderdoor. We varen langs een jachthaven en dan komen we in de havenkom. Dat is eigenijk ook gewoon een jachthaven. Een lange strook water met aan de ene kant boxen en aan de andere langssteigers. We meren onze boot af tussen twee andere boten en lopen het stadje in.

De kom van Brouwershaven

Brouwershaven is net even wat ‘deftiger’ dan de meeste dorpen hier. Mede waarschijnlijk omdat Jacobs Cats hier geboren is. Een belangrijke dichter, jurist en politicus uit de 17e eeuw. We bezoeker er een kerk met een tentoonstelling over de vroegere vissers in Brouwershaven. In hun tijd innovatieve ondernemers die de visserij van ambachtniveau naar grootschallige ondernemingen bracht.

We eten een tosti op een terras aan de haven en doen aansluiten boodschappen. De Spar ligt ook aan de haven en dat komt mooi uit. Wanneer we terug zijn aan boord verkassen we direct. We klotsen aanzienlijk en we willen toch voor anker gaan bij het vorige eiland. Daar lagen echter al een aantal boten en hoe later het wordt hoe minder plek er zal zijn. We vinden echter een mooi plek en we blijken ook goed beschut te liggen. Niks mis mee.

We hebben het idee om vanavond op het eiland te BBQ-en. We roeien er eerst maar even heen om het te verkennen. Rechts van ons is een kleine haven in het eiland en links is een steiger. We roeien naar de steiger en lopen vandaar het eiland op. Meteen komen we een hek tegen waarop staat dat we niet door mogen lopen vanwege het broedseizoen. Het blijkt echter alleen om het laatste deel van het eiland te gaan. Via een ander pad kunnen we het eiland wel op. We lopen eerst door dikke begroeiing, maar echter blijkt een groot deel van het eiland vrij vlak te zijn. In de verte zien we ook de pony’s staan die het eiland grotendeels ‘kaal’ houden.

Als we doorlopen komen we bij de kleine haven uit. Het is ect klein en stampvol. Het ziet er niet aantrekkelijk uit. De boten liggen aan de kade en veel boten hebben de kade naast de boot bij de boot getrokken met klapstoeljes, kinderspeelgoed, enz. Echt een camping. Hier en daar staan grote container voor afval en aan het eind staan twee Dixi toiletten. Absoluut noodzakelijk, maar het ziet er niet aantrekkelijk uit. Wellicht superfijn als je hier ligt met een aantal kleine kinderen, maar voor ons zou het niets zijn. Gelukkig liggen wij lekker vrij voor anker. Zeilen is ook een beetje afzondering opzoeken.

Terug aan boord besluiten we om te gaan zwemmen. Het is hier zout water en dat is goed te proeven. Zout water geeft ook kwallen en daar zijn er heel veel van. Gelukkig zijn het oorkwallen en die steken niet. Rob had de kwallen wel gezien en opgezocht dat ze niet gevaarlijk waren, maar besloot dat pas te vertellen nadat we een keer gezwommen hadden. De boef! Het hielp wel want anders was niet zeker geweest of Corry er in was gegaan. We zitten achter op de boot met onze benen in het water. We tillen een kwal uit het water. Hij glijdt bijna door onze handen heen. het is net snot. In het water ziet het er stevig uit, maar uit het water blijft er niets van over. Het blijven rare wezens. Het zijn dieren, maar het heeft meer weg van een plant. Er zit geen bewustzijn in. Het maakt alleen maar beweging en komt daarmee vooruit, maar zonder enige doel of richting.