Slappe grond

We gaan weer richting huis. Er is weinig wind voorspeld. Dus slaat Rob in de box de spinnaker alvast aan en legt de boom klaar. Dan kan die spi er met het eerste beste vleugje wind direct uit. Hij moet wel oppassen want het ijs staat op het voordek. Dat was vanochtend ook wel te merken. Het duurde wel even voordat alles binnen warm en comfortabel was. Goede reden om dus langer in bed te blijven liggen. šŸ˜‰

De havenmeester heeft nog steeds niet gereageerd en verder was er ook niemand. Betalen was er dus niet bij. Nu is dat in de winter vaak zo, maar toch. Als je daar twee nachten ligt met gebruik van elektra en water voelt dat toch wat ongemakkelijk. Er komt vast wel een keer dat we ze een mooie donatie kunnen doen. Aanbevelen doen we ze uiteraard sowieso.

Buiten staat er wel erg weinig wind. We varen eerst Pampus voorbij en hijsen dan, bij het eerste vlaagje dat we zien, de spi. We dobberen, dobberen en dobberen… Vooruit zit er echter niet in. Dan de boel maar weer inpakken en de motor aan.

Een paar mijl verder komt de wind alsnog opzetten. We kunnen nu ook wat meer richting het noordoosten varen en hebben de wind van opzij. Acht knopen wind en glad water. We glijden er doorheen. Mooi varen!

Het ijs aan dek had er wel voor gezorgd dat we ons extra hadden ingepakt. Rob heeft thermo kleding aan, daarover twee fleecebroeken en twee fleecetruien, dan nog een fleecejack, zeilkleding en nog een fleecekraag en fleecemuts. De stoom komt bijna uit zijn oren. šŸ™‚

In enkele uren varen we naar Lelystad. We doen ons uiterste best om de zuidelijke haveningang zeilend in te gaan, maar eenmaal binnen is er nauwelijks meer wind. We halen de zeilen in en varen het laatste stuk op de motor. Ook nu reageert de sluis direct op onze oproep en kunnen we direct de kolk in. We wachten nog even op een andere zeilboot (zowaar) en kunnen daarna door het IJsselmeer op.

Vannacht waren we van plan om voor anker te gaan. Tussen de twee jachthavens is een kom en daar denken we mooi te kunnen liggen. Tot twee keer echter leggen we het anker uit en het wil maar niet pakken. Heel veel wind is er niet voorspeld, maar hier lig je direct tegen de dijk aan. Als het anker gaat krabben, hebben we meteen een probleem. Dat gaan we dus niet doen.

We varen door naar de ingang van de Flevo marina. Daar zouden we ook net uit de wind moeten kunnen liggen met de zuidelijke wind die voorspeld is. Het ziet er echter zo krap uit dat we het niet verstandig vinden. De enige plek is recht voor de haveningang. Niet dat het daar zo druk is deze dagen., Maar toch. We varen daarom de haven in en zoeken een lege box uit bij het havenkantoor. Voordeel hier: ook weer stroom. Even overwegen we om naar het restaurant te gaan (dat is open in de winter), maar we besluiten uiteindelijk om aan boord te eten.