Stormbui

Tja, zeilen op stroom is zelden lekker uitslapen. Het is hoogwater om 05:50 en we willen bij het verlaten van de Deben niet te laag water. De grindbanken zijn wel goed te zien met laag water, maar je houdt ook weinig over om te manouvreren. Dus gaat de wekker om 05:30 en vertrekken we om 06:00. Het begint een gewoonte te worden. Rob had de stroom gisteravond al afgekoppeld en het verloopstuk maar alvast in de brievenbus bij de havenmeester gedaan. We kunnen zo uitvaren.

In de ochtend komen de kleuren altijd mooi uit.

Het is net licht en de kleuren op de rivier komen mooi uit. Het waait niet te hard en we hebben stroom mee. Zeilen is er echter niet bij. Dan zijn we niet op tijd bij de monding. Sowieso zeilen we deze vakantie niet veel. Of er is geen wind of we varen op een stuk waar zeilen niet verstandig is (geen diepte). Nou ja, hoort er soms ook bij.

Na 2 uur bereiken we de monding van de Deben. De grindbanken beginnen al aardig zichtbaar te worden. We houden netjes de aangegeven boeien aan en bereiken vrij water. Het beetje wind dat er was is inmiddels verdwenen. Nog 2 tot 4 knopen wind en 2 knopen stroom tegen :-(. We motoren maar weer door.

We naderen de monding van de Deben
De grindbanken liggen al deels boven water…

We waren aanvankelijk van plan om aan het einde van de Deben te ankeren of een mooring te pakken om dan aan het einde van de dag de rivier Ore c.q. Alde op te varen. De rivier met twee namen heet in het begin de Ore en later de Alde. Dit is ontstaan omdat twee rivieren door het verschuiven van de grindbanken samengevoegd zijn tot één rivier. De voorspelling voor vanavond is echter 40 tot 45 knopen wind (bft 8) en precies wanneer we zouden aankomen. Niet de ideale situatie om aan te leggen bij een mooring of te gaan ankeren (er zijn geen jachthavens daar). We verkassen daarom naar Shotley, beter bekend van Harwich dat direct daartegenover ligt. We kunnen dan morgen naar de Ore of, ook een optie, oversteken naar Belgie of Nederland. We moeten langzamerhand toch gaan nadenken over de tocht terug.

Bij Slotley gaan we door de sluis en meren af in de toegewezen box. We maken nog een wandeling langs de Rivier Stour, maar eigenlijk is het gewoon te warm. Bij de haven schuiven we aan bij de pub lekker in de schaduw. Daar bedenken we dat we morgen toch maar oversteken naar Blankenberge. Terug op de boot halen we de bijboot uit het water, maken hem zo goed als mogelijk schoon en hangen hem in de mast om te drogen. Eenmaal droog rollen we hem op. Rob hoopt eigenlijk dat hij hem in de natte cel (badkamer) kan opbergen in de extra ruimte die we daar hebben. Kansloze actie. Dan maar gewoon in het vooronder. De bakskist is nu zo’n puinzooi, daar beginnen we maar niet aan.

Langs de Stour is een leuk wandelpad. Goed weer is wel een pré.

Rond 18:00 gaan we eten in de pub op de haven. Niet slecht, ook niet bijzonder. Voor het eten hoef je niet naar Engeland te gaan. Gelukkig hebben ze lekker bier :-). Daarna spoedig terug want we verwachten slecht weer. De vraag is, gaat dat ook gebeuren?

De hele dag volgen we al twee app’s. Weatherpro en Windfinder. Eerstgenoemde voorspelt in de avond half bewolkt en windkracht 2. Windfinder voorspelt 40 tot 45 knopen en regen. We gokken op de Windfinder, maar toegegeven ziet het er momenteel niet slecht uit. Als we aan boord stappen voelen we ineens een windvlaag. In de verte komen donkere wolken aangesneld. Bij diverse boten in de haven zien we de was buiten hangen. Die gaan niet blij zijn.

We gaan lekker binnen zitten met Netflix aan. Even later horen we een boot naast ons aanleggen en bijna gelijktijdig een eerste donderklap in de verte. “You’re just in time! Yes, we definitely do!” De laatste landvast ligt nog niet vast of de hemelsluizen gaan leeg. Dan begint het geraas van de wind. De boot rammelt in zijn box en de hemel wordt verlicht door continue bliksems. Een kwartiertje volgen we het en maken foto’s en video’s maar uiteindelijk is regen ook maar regen, bliksem ook maar bliksem en wind komen we wel vaker tegen :-). We kijken lekker Netflix af en gaan vroeg naar bed. Morgen vertrekken we weer om 06:00…