Start van de vakantie

Vandaag vertrekken voor een vakantie van 4 weken. We hebben op de planning staan om naar de Solent te gaan. Bij voorkeur zo snel mogelijk erheen, daar lekker scharrelen en dan weer op het gemak terug.

Doel was dan ook om vandaag vanuit Enkhuizen minimaal naar Dover te varen en eventueel daar te besluiten om door te varen naar de Solent. Het wordt echter onverwachts IJmuiden… Ook leuk

We vertrekken om 10:00 uit Enkhuizen. Er staat een dikke 5 BFT en we zijn in no time in Amsterdam. Bij de Oranjewouderbrug is een lompe schipper met een aak aan het manoeuvreren en we maken ons wat zorgen om met hem samen in de sluis te liggen. Dat gaat gelukkig prima en we zijn er vlot door. In het Noord-Holland kanaal is het motoren. Ondanks de stevige wind is daar te veel bebouwing om goed te kunnen zeilen. En we willen door. We hebben nog pakweg 160 NM minimaal te doen. Tempo houden dus.

In het kanaal voor IJmuiden nemen we onze eerste warme maaltijd aan boord. Het idee is dat Corry na de sluizen gaat rusten tot 21:00, zij dan de wacht neemt tot 00:00 en dat Rob het dan weer overneemt tot 03:00 enz.

Eenmaal door de sluizen staat er stevige wind. Dik 6 BFT. We hijsen alleen het grootzeil en varen de pieren uit. De route is gepland om west/zuidwest te varen totdat we de ‘Diep water route’ voorbij zijn (een soort snelweg midden in de Noordzee voor grote schepen) en dan zuid rechtstreeks naar Dover.

Corry probeert te slapen, maar het is een heksenketel binnen. We varen vrijwel pal voor de wind en schommelen alle kanten op. Ook de binnenkant van de kastjes zijn nog niet zeevast ingericht. Het is een kabaal van jewelste doordat losse spullen in kastjes tegen elkaar bonken. Typische eerste dag weer op zee… Corry is er maar druk mee om alles rustig te krijgen.

Als Corry eenmaal ligt, besluit Rob om te gijpen en vergeet dat Corry te melden. Die valt, zeker met deze onrustige golven, dan ook meteen van de bank waar ze lag te slapen. Grrr! We overleggen of we wellicht toch niet beter maar een andere koers moeten gaan varen. Dit is geen fijn begin voor een eerste dag varen. Dan bemerken we ineens dat Rob een zwelling ter grootte van een kippenei heeft bij zijn rechter elleboog.

Echt fraai ziet het er niet uit…

Hij schrikt en denkt eerst dat zijn arm gebroken is en er bot naar buiten steekt (hij was net tijdens de gijp ook hard gevallen). Het is echter volledig zacht en hij voelt verder geen pijn. Wat het wel is, weten we niet. We gaan in ieder geval terug. Verder zeilen betekent minimaal 26 uur verder onderweg zijn. Dat is niet verstandig.

Rond 21:00 leggen we aan in de jachthaven van IJmuiden. We zijn wat geruster omdat de zwelling niet stijf en/of blauw wordt (geen bloed dus?). Hij heeft er ook geen pijn aan. Maar echt fijn is het natuurlijk niet.

Er is niemand op het havenkantoor en het noodnummer wordt niet opgenomen… We bellen dan maar de huisartsenpost in Haarlem. Die stelt ons wat gerust. Het is waarschijnlijk een ontstoken slijmbeurs in zijn elleboog. Dat kan ook in zeer korte tijd een dergelijke grote zwelling geven. Rust eventueel samen met pijnstillers zou het moeten oplossen. Het blijkt wel mee te vallen dus, maar evengoed zijn we blij dat we teruggegaan zijn. Anders zaten we nog een volledige dag in onzekerheid wat het nu precies was. Overigens denken wij toch meer dat het iets met een val c.q. stoten te maken heeft gehad. Het was er van het een op het andere moment. Hoe dan ook, morgen zien we wel verder.