Opnieuw lekker spi-en

Om kwart voor zes zijn we eruit. Even kijken of de buren ook echt wakker zijn en willen vertrekken? Jazeker. Oké. Koffie dan maar. Er zijn al veel andere boten vertrokken. We hoorden de eerste om half vijf vertrekken. Voordeel is dat er een plekje aan de steiger is vrijgekomen. Daar kunnen wij mooi tijdelijk naar toe verkassen. Kunnen de buren weg wanneer ze willen en weten wij zeker dat we niet weer aan een boot liggen die ook weg wil.

Slaap hebben we niet meer en het is heerlijk weer dus nemen we lekker plaats in de kuip. Rond 10:00 gaat Rob boodschappen doen bij de Jumbo en als hij terug komt legt er net een andere boot bij ons aan. Als hij meldt dat we over een kwartier weggaan ziet hij bekende gezichten. He, hadden we jullie ook niet vorige week gezien bij Walton-on-the-naze en Woodbridge? Klopt inderdaad. We praten even kort bij en dan vertrekken we richting IJmuiden.

Eenmaal buiten de haven gaat direct de spinnaker erop. Net als wij vertrekken er nog een hoop boten die kant op. Er staat weinig wind, maar met de spinnaker erbij is het goed te doen. Als we boot na boot voorbij lopen zien we achter ons steeds meer boten toch ook besluiten de spinnaker of genaker te hijsen. Uiteindelijk wordt het een colonne van gekleurde zeiltjes van Scheveningen naar IJmuiden.

Vlak voor IJmuiden halen we de spi weg. De wind is fors naar het westen gedraaid en we kunnen de boom nauwelijks meer van de voorstag afhouden. Beter nu dan nadat er iets kapot is. Bovendien varen we met het grootzeil en de hi-aspect (fok) evengoed bijna 6 knopen.

Als we aanleggen in IJmuiden zien we ook hier overal het logo van de blue water app. Nog voor we op de steiger staan heeft Rob het liggeld betaald. Scheelt weer een loopje naar het havenkantoor. Op naar het strand :-).

We zakken neer bij Zilt aan Zee in de schaduw. Op het strand is het afgeladen en net voor het strand liggen diverse bootjes voor anker een beetje te klotsen want er staat een aardige golfslag. We benijden ze niet, maar het ziet er puur als dagrecreatie uit. Die zullen straks vast terug naar de haven gaan.

Eigenlijk eten we altijd minimaal 1 keer per vakantie bij The Dutch Admirals, het restaurant boven het havenkantoor. De laatste jaren zijn we steeds iets minder gecharmeerd van de uitbaters. Het “jachtclub” gevoel is daar nu weg. We besluiten boodschappen te doen bij de supermarkt en eten aan boord.