Heerlijke ochtend onder spinnaker

Corry mag uitslapen. We vertrekken pas om 06:30 :-). De wekker staat dus om 06:00, maar we zitten dan al aan de koffie. Het is laag water als we vertrekken en de haveningang staat erom bekend om ondiep te zijn. Er staat echter ruim voldoende volgens de dieptemeter en zonder problemen varen we uit. Er is een zuidelijk 3 tot 4 bft voorspeld en dat is mooi voor de spi. Daar wachten we nog even mee want we moeten eerst nog langs de haven van Zeebrugge en daarna de vaargeul naar Antwerpen oversteken. Over het algemeen kunnen we daar meestal redelijk vlotjes langs, maar vandaag is het erg druk. We moeten meerdere keren wijken en al met al zijn we er twee uur druk mee.

Om 08:30 gaat de spinnaker erop. Inmiddels staat er tussen de 15 en 20 knopen wind (5 bft) en we scheuren letterlijk van Belgie naar Nederland. Corry staat aan het roer en moet hard werken om de boot op koers te houden. We varen bijna continue in ruim 8 en soms zelfs 9 knopen door het water. Zo hard hebben we nog nooit gevaren. Dat houden we vol tot half één en dan is de wind inmiddels zo ver afgenomen dat de motor toch echt aan moet. We zijn lekker opgeschoten ondanks dat we stroom tegen hadden. Nu is de wind weg, maar hebben we inmiddels stroom mee dus houden we vaart.

De harde wind is weg, maar toch nog bijna 8 knopen door het water 🙂

Bij de Maasvlakte melden we ons keurig aan en kunnen zonder te hoeven wijken tussen de ingaande en uitgaande schepen door oversteken. Rond 17:00 meren we af in de haven van Scheveningen. De passantensteigers liggen al flink vol en we hebben dan ook twee boten tussen ons en de steiger.

De boot waar we bij aanleggen geeft aan dat ze morgen om 06:00 vertrekken. Hm.. alsnog vroeg op. Dit ondanks dat wij pas rond 12:00 hoeven te vertrekken. Afhankelijk of je naar het noorden of naar het zuiden wil (naar een haven die in minder dan 8 uur te bezeilen is) is het zinvol om met het tij mee te varen. En die wisselt iedere zes uur. Dus zie je op gezette tijden de haven leeg stromen.

We moeten nog naar de havenmeester om te betalen. Maar Rob had gezien dat je hier ook kon betalen met de Blue Water app. Zeg niet tegen Rob dat iets digitaals kan want dan moet het ook meteen. Even later is de app gedownload en 30 seconden later is het liggeld betaald en hebben we een code om de steiger op en af te komen. Toch wel handig.

Volle bak in Scheveningen….

We lopen om de haven heen en gaan op het terras bij een Grieks restaurant zitten. Het is hier in tegenstelling tot Belgie weer flink heet en de koele tzatziki ziet er te heerlijk uit om te laten staan. Het is nog erg rustig, maar langzamerhand loopt het terras verder vol. We blijven er uiteindelijk ook eten, maar gaan daarvoor wel naar binnen. Het plekje waar we zitten is niet meer in de schaduw en buiten is er verder geen plek meer. We hebben al genoeg zon gezien vandaag en binnen is het ook koeler. Daarna terug aan boord en nog even Netflix kijken.