Lekker blazen naar Lemmer

Het is al weer even dat we echt konden zeilen. Wel zijn we een paar weekenden naar Medemblik geweest en hebben daar heerlijk voor anker gelegen. Alle keren was er echter weinig of geen wind zodat het vooral heel langzaam die kant op was. Of vaker… op de motor. Ze hebben er een heerlijk strand en je waant je al snel in de Caraïben als je met je bijbootje naar het strand vaart. Daar was niets mis mee, maar zeilen… Nee, dat kwam er niet van.

Dit weekend staat Lemmer op de planning. Corry heeft echter een forse spierverrekking dus die vaart niet mee. Ik -Rob- vaar daarom solo heen en Corry komt met de auto.

Het waait lekker bij vertrek.

De voorspellingen waren -zoals regelmatig de laatste weken- ronduit slecht. Toch is het dan zomaar gewoon heerlijk weer. De gemiddelde weerman (of vrouw) is gewoon een pessimist. Ik vertrek met gemiddeld 20 knopen en uitschieters tot 28 (6-7 bft). Met deze wind kun je onze boot niet met vol zeil varen. Ik besluit in eerste instantie om alleen op het grootzeil te varen. De snelheid is er niet minder om. Met 6,5 knoop blaas ik stevig richting Lemmer.

Na een half uurtje voelt het toch niet goed. De snelheid is prima, maar het ziet er wel een beetje suf uit met één zeil. Ik reef het grootzeil wat en gooi de fok eruit. Dat is al beter. Gaat niet harder, maar voelt wel beter!

Naar een uurtje neemt de wind af naar structureel onder de 20 knopen en kan het grootzeil er helemaal uit. Ondertussen blijft de zon schijnen ondanks vele buien in de verte. Heerlijk! Na wat snuffelen in de kastjes vind ik afbakbroodjes en knakworsten. Oven aan en 20 minuten later zit ik aan een warme lunch. De wind is inmiddels afgenomen naar 3 bft.

Normaal gaan we bij Lemmer altijd naar een van de jachthavens. Je kunt ook in de gracht midden in de stad liggen, maar in de zomer is het erg druk. Niets voor ons. Nu denk ik dat het wel mee valt en vaar ik door naar de sluis. Honderden keren langs gelopen, maar nog nooit doorheen gevaren. Ik roep de sluiswachter op en die reageert direct. 10 minuten later lig ik in de sluis.

Mooi plekje in de gracht. Midden in het centrum.

Tja, en nu? Ik ben geen Friesland zeiler en dus ook niet bekend met sluizen waarvoor je moet betalen. Die kennen ze op het IJsselmeer niet. Deze kost echter 5 euro. Een beetje nadenken had me een klim bespaart. De kade ligt meer dan anderhalve meter boven het dek en er zijn nauwelijks trappetjes. Dit is niet gebouwd om van je boot af te gaan…

Met veel gedoe klim ik op de kade en loop naar de sluiswachter. Ik vraag hem of ik bij hem moet betalen of aan de overkant waar een bord “havenmeester” boven de deur prijkt. Hij was net onderweg naar me toe. Hij haalt het altijd op langs de sluis en dus hoef je de kade ook niet op. Nou ja, voor de volgende keer.

Eenmaal door de sluis nog kort wachten voor de bekende brug in Lemmer en dan vaar ik de gracht in. De sluiswachter had al gemeld dat ik eigenlijk te vroeg ben want aan één kant is een viswedstrijd aan de gang. Er staan wel honderd kinderen met hun ouders. Allemaal eenzelfde hengeltje en de tientallen dobbertjes klotsen over mijn boeggolven als ik langs vaar. Dat zal er gezellig uitzien onder water met al die honderden dansende haakjes. Als vis waan je je al snel fakir.

Aan de andere kade is een plekje vrij. Het ziet er alleen niet erg aantrekkelijk uit. Ik vaar door. Dan zie ik een boot vertrekken. Die lag dubbel aan een andere boot, maar die lijkt ook te vertrekken. Ik draai om en wacht tot ze beide weg zijn. Dat duurt alleen langer dan verwacht. Ik begrijp niet helemaal hoe ze het willen aanpakken. De laatst vertrekkende boot is gevalletje huurboot….

Ofwel… 6 man aan boord, geen duidelijke schipper en geen duidelijke commando’s. Vooruit, achteruit en dan blijkt de dukdalf toch aanzienlijk sterker dan de preekstoel. Dat levert flink wat vervormd RVS op. En dat met windkracht nul.

Als ze van de kade zijn leg ik aan en doe aansluitend boodschappen bij de Jumbo. Op de terugweg haal ik een kaartje uit de automaat. Niks geen havenmeester hier. Gewoon een betaalpaal bij de brug. Ik krijg alleen een bonnetje. Wat me verbaast. Want de bak waaruit ik hem haal ligt vol met vergelijkbare bonnetjes. Ergens klopt hier iets niet. Hoe dan ook. Ik heb in ieder geval bewijs dat ik betaald heb.

Op de app zie ik dat Corry onderweg is. Ik gok erop dat dat nog wel een uurtje duurt en maak een wandeling richting het strand aan het IJsselmeer. Ik ben net op tijd terug bij de Jumbo om Corry te zien parkeren. We lopen samen naar de boot om de spullen weg te brengen en nemen daarna plaats op het terras bij de British pub.

We zitten tot in het donker in de kuip.

in de avond kunnen we nog tot laat in de kuip zitten. Het is super weer en we pikken net nog de laatste zonnestralen mee. Dan komt de havenmeester langs met de vraag of ik al betaald heb? Uiteraard. Ik haal het bonnetje van binnen en krijg vervolgens een sticker voor aan de reling overhandigd. Die lag nog in de bak van de automaat. Had ik over het hoofd gezien. Terwijl die tot 3x zo groot als het bonnetje is. Volgende keer toch beter kijken! We bedanken haar en wensen haar een prettige avond. Top service!