Langs the Needles

Vandaag vertrekken we naar Poole Harbour. Een binnenzee, een kleine 25 mijl varen. We hadden gepland om 09:30 te gaan, want dan zou het tij kenteren. Om 08:30 zien we echter diverse boten, los van elkaar, die richting op vertrekken. We laten de koffie even voor wat het is. Lokale kennis moet je niet onderschatten. En ze hebben gelijk. Er staat al forse stroom. Goed dat we onderweg zijn. Vooral omdat er nu ook wind staat en deze later zal weg vallen, maar nog belangrijker…. We moeten door het Needles kanaal en daar wil je, ondanks het rustige weer, liever de maximale stroom vermijden. Dat kan erg onrustig zijn.

Met de stroom knallen we door het kanaal. Erg veel last hebben we niet van stroomwervelingen, maar het kolkt hier en daar wel flink. De Needles zelf zijn een uitloper van de krijtkust van Wight. Het merendeel is weggesleten door erosie en een dunne rots staat er nog. Geen tientallen jaren meer. Dat is wel te zien.

Zodra we het Needle kanaal uit zijn, zetten we de spi. We kunnen een uur of twee varen, maar dan valt ook hier de wind volledig weg. De rest varen we op de motor. Bij de ingang van de binnenzee van Poole vaart een kettingpont. Hij vaart net weg als we aankomen en we zien de kettingen voor en achter de pont boven het water uitkomen. Hier blijven we toch maar even wachten tot hij aan de overkant ligt. Het lijkt er niet op dat ze snel naar beneden zakken zoals we in Cowes gezien hebben.

De binnenzee is veel groter dan we hadden verwacht. Diverse grote eilanden liggen er en grote maisons liggen langs de kust. Velden met honderden moorings liggen verspreid door het hele gebied. We wilden eigenlijk voor anker en met de bijboot naar de kant. Maar het is zo groot en zo vol met moorings dat we betwijfelen of we wel een ankerplek kunnen vinden die op enige praktische afstand van de kant ligt. Dan toch maar een marina.

Eerst roepen we de Poole Yacht Club op. We krijgen box B15 toegewezen, maar daar aangekomen is B15 nergens te vinden. We roepen de havenmeester meer malen op, maar hij reageert niet meer. Dan bellen we maar. Rob krijgt een dame aan de lijn die weer verwijst naar het marifoon kanaal. Prima, maar dan moet hij wel reageren. Nog een keer proberen. Weer niets. Bekijk het dan maar. Dan gaan we wel ergens anders heen. We bellen Poole Quay Boat Haven en krijgen direct een box toewezen. 10 minuten later liggen we in het centrum van Poole. Niet verkeerd.

De kade hier is duidelijk een van de belangrijkste plekjes in de stad. Het is vol met pubs, restaurants en kleine winkeltjes. We lopen de kade af en binnendoor naar de winkelstraat en het grote overdekte winkelcentrum. Corry scoort daar nog een mooie rode jurk en dan gaan we terug naar de haven. Op de kade drinken we nog een pint dan is het wel mooi geweest. We doen nog snel even boodschappen bij de carfour express. Pal voor de boot. Wat een luxe!