River Newton

We hebben de keuze om in de ochtend om +/- 05:00 te vertrekken of in de middag rond 15:00 als we het tij goed willen hebben. We houden het maar op 12:00. Rustig de baai uit, en dan op het gemak met stroom tegen terug naar de Needles. Als het mee zit, kentert dan net de stroom en kunnen we zonder al te veel gedoe het Needles kanaal door. Bestemming is terug naar de Solent. In dit geval de Newton river. Die schijnt erg mooi te zijn en ligt beschut.

We hebben nog getwijfeld om hier vandaan over te steken naar de kanaal eilanden. We hebben er echter geen papieren kaarten van en we hebben ons er ook verder niet in verdiept. Uiteindelijk besluiten we ons aan ons eerdere plan te houden. Sec solent, met een uitstapje naar Poole.

We kunnen heerlijk zeilen tot aan de Needles. Dan krijgen we flink stroom mee en moeten we voor de wind gaan varen. De combinatie ervan is destrateus voor de laatste paar knopen wind die nog stond.  Dat geeft ons wel de mogelijkheid om vlak langs de Needles te varen. Corry schiet een honderd of zo foto’s met de spiegelreflex en daarna richten we ons op de aankomst bij Newton river. Het is daar smal en erg ondiep. In de tijd van geen apparatuur en onduidelijke kaarten moet dit een ware uitdaging zijn geweest. Zelf nu met plotter, gps en duidelijke kaarten is het spannend. De doorgang is hooguit 15 meter breed en de grindbanken lopen flauw, maar duidelijk zichtbaar, het water in. Onze ogen wijken geen seconde van de diepte meter af.

Op de kaart zag het er al erg krap uit, maar in werkelijkheid staat er nauwelijks een slootje breed water. Er liggen zoveel boten dat je van boot naar boot kan hoppen naar het einde van de rivier. Net als de Yar is deze in werkelijkheid veel minder lang dan hij op de kaart lijkt. We hoeven maar 2 seconden te overleggen. Weg hier. Veel te krap. We ankeren buiten op de Solent. Daar is het wel rustig. Er liggen maar twee andere schepen.

Ook daar willen we wat rustig liggen, dus we ankeren wat op afstand van de andere boten. Daarmee liggen we helaas wat voor de ingang van de Newton rivier, maar we gaan er vanuit dat het er niet zo druk zal zijn. Uiteindelijk moeten we toch nog ankerop. Er komen en gaan toch nog wat redelijk wat schepen tot onze verbazing. Eén iemand komt, terecht, ook klagen dat we op de ‘leadline’ liggen. We verkassen 300 meter en liggen niemand meer in de weg. 

Het is een prachtige avond, maar we gaan toch niet veel later naar binnen om een filmpje te kijken. We merken dat de temperatuur is gezakt. Zowel overdag, als in de avond. Prima eigenlijk. Het was eerder gewoon veel te warm met overdag 30 graden, maar het is wel weer even wennen. Ook is het voor het eerst in twee weken af en toe bewolkt en dat merk je meteen. Wel zo fijn.