Klussen maar

Vandaag is het een stuk mooier dan gisteren. Het is minder dik bewolkt en de temperatuur is beduidend hoger. We vertrekken rond 11:00 met weinig wind. Op het water is het zeiltje op, zeiltje af. Uiteindelijk besluiten we om 14:00 om de motor maar aan te laten staan. We willen nog e.e.a. aan de boot doen en anders wordt het wel erg laat. Hadden  we bij vertrek nog een lange broek aan (Rob zelfs nog ook een truitje), inmiddels zitten we in korte broek en met slippers aan.

Om drie uur liggen we in de box. Corry rijdt naar huis om de schroefmachine te halen terwijl Rob alvast aan de slag gaat. Vorige week hebben we het oude zonnepaneel eraf gehaald. Het functioneerde prima, maar het was nog een ouderwets paneel dat dik en zwaar is. We hebben een nieuwe gekocht dat slecht enkele millimeters dik is. Dit ziet er niet alleen beter uit, maar geeft ons ook de mogelijkheid om bij een oversteek naar Engeland hierop het reddingsvlot te plaatsen. Dat konden we nergens echt goed kwijt.

We hebben ook een nieuwe regelaar gekocht die beter rekening houdt met de staat van de accu. Hierdoor wordt hij efficiënter geladen. Ook het toilet wordt onderhanden genomen. Sinds kort liep de pot langzaam tot halverwege weer vol als je hem gebruikt had. Na het schoonmaken van wat rubbers is het probleem opgelost. Voor de zekerheid maar wat reserve rubbers gekocht. Daarna wordt de wastafel flink onderhanden genomen. Die was behoorlijk voorzien van een kalklaag en glimt nu weer mooi.

Het oude paneel
Het nieuwe paneel

Vervolgens zetten we nog een aantal lijndoorvoeren op de boot waarmee we een bulletalie aan beide zijden van de boot kunnen voeren. Dit is een lijn van voren op de boot naar het uiterste puntje van de giek. Als we dan voor de wind varen (wat we veel en langdurig doen als we varen met de spinnaker) dan kunnen we hiermee voorkomen dat de giek per ongeluk een gijp maakt.  Onverwacht een giek over krijgen met alle risico’s van dien wil je immers graag voorkomen. Ook het bovenste blok van de grootschoot krijgt een servicebeurt. Deze kon niet draaien waardoor de schoot vaak gedraaid zat. Kwestie van een palletje eruit halen en het werkt weer zoals het hoort.

Vervolgens poetsen we de hele boot. Dat was hard nodig en het is dus hard schrobben. Uiteindelijk blinkt en glimt alles. Eigenlijk wilden we nog naar het clubhuis, maar we zijn wel een beetje klaar ermee. De zon is inmiddels volledig doorgekomen en het is bloedheet. We installeren ons in de kuip met een koud flesje rose en houden het voor gezien. We blijven vanavond lekker aan boord. Morgenochtend wel weer vroeg naar huis want Rob moet gewoon werken.