Jarige job

Rob is vandaag jarig. Eigenlijk waren we van plan om gisteravond richting Makkum te varen, dan ‘s ochtends snel even door naar Harlingen. Daar de stad in en dan zondag retour. Het was gisteravond echter weer voor een bontjas en er was bijna meer water boven dan onder de water spiegel. We zijn maar lekker voor de haard blijven zitten.

De weersvoorspellingen zijn twijfelachtig. uiteindelijk toch vertrokken richting  Stavoren of Hindeloopen. We vertrekken met een dikke vier en het varen is top. We varen halve wind en de boot loopt gemoedelijk een dikke 6 knoop. De temperatuur is een verademing na de warme dagen deze week.

Bij Stavoren houden we het voor gezien. Het is 16:00 en het zal wel snel afkoelen. Na wat twijfel meren we af in de buitenhaven. Beetje saai en wat buiten de stad, maar zo lopen we ook nog wat. Voor het eerst krijgen we telefonisch de havenmeester aan de lijn en kunnen we direct een box in, zonder eerst af te moeten meren.

Die box in ging dit keer niet volgens het boekje. Tja, ze noemen het niets voor niets schipperen…. Corry wilde voor Rob de lijn over de achterpaal leggen, struikelt en mist het paaltje. Dikke wind van opzij, Rob probeert het lijntje alsnog over de paal te gooien, had wel wat afgeremd, maar niet voldoende.  Boem, we raken de steiger. Gelukkig is de boot en de steiger sterk genoeg. Tja, slordig, maar hoort er bij. Wie nooit wat raakt, is zeker de box niet uit geweest.

We lopen daarna de stad in. Drinken wat op een terras en eten aansluitend bij Het Havenhoofd. Niet voor het eten, want het is echt een toeristentent (viel overigens niet tegen). Daar hadden we echter wel mooi uitzicht op het oude kommetje met het bekende vrouwtje van Stavoren. Direct naast het restaurant hebben ze dit jaar een grote oranje vis fontein geplaatst. Het is een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. Het is bedoeld als een knipoog naar het vrouwtje van Stavoren en de geschiedenis van Staveren (zoals de vriezen Stavoren noemen). Het is bepaald geen kleintje. Het is wel grappig, maar om het nu kunst te noemen… Over smaak valt niet te twisten denken we dan maar.

Daarna lekker terug naar de boot waar we nog lekker even douchen aan boord (wat blijft dat een luxe aan boord!).