Boulogne sur Mer

Rond 14:00 komen we aan in Boulogne. We melden ons keurig bij de havendienst op de marifoon zoals voorgeschreven. Dat viel overigens nog niet mee om daar door te komen. In Nederland en Engeland zijn dit soort kanalen alleen voor formeel gebruik. Hier leek het eerder op een sociaal kanaal. Er werd zoveel gekwebbeld en gelachen dat we maar net een moment vonden om ons te melden zonder iemand af te kappen.

Binnen is het opletten. Hoewel de haven met zijn golfbrekers heel groot is, is het vrijwel overal ondiep. De Reeds schrijft voor ‘langs de zuid golfbreker varen tot aan een witte markering en dan 123 graden aanhouden tot aan de binnenhaven. Dat klopt ook wel, maar we zijn blij dat we een plotter hebben waar je gewoon direct op kunt zien waar je vaart. Want met stroming de smalle diepe doorgang aanhouden zou anders een ware beproeving zijn met de lopende stroom.

Er is een binnenhaven (voor de locals) achter een sluis en een buitenhaven voor visitors die altijd bereikbaar is. De haven is nog open en we worden keurig aangeroepen voor een plek. Bij het aanleggen gaat een alarm af. We hebben geen idee wat het is en waar het vandaan komt. Een korte piep circa iedere 15 seconden. Het stopt als de motor uitgezet wordt, maar er brandde geen alarmlichtje. Ook komt het niet terug als de motor weer gestart wordt. Hmm, toch een dingetje om verder te onderzoeken.

We rekenen af bij de havenmeester en lopen de stad is. Eigenlijk op zoek naar een leuk terrasje, maar er is weinig te vinden. Achteraf gezien haakten we net voor de ‘gefortifeerde stad’ af waar je deze terrasjes dus wel vindt. We dachten dat het een museum was… Tegenover de Sint Nicolas kerk, beschermheilige van de zee, drinken we dan toch wat. Daarna kopen we vers brood, eten lekker aan boord en liggen rond 21:00 in bed.