Bijna weer winter

Vandaag zou het stevig waaien. Hier in Urk merken we er vooralsnog niets van. We liggen mooi in de luwte van de noord-oosten wind. De zon schijnt en het is rustig wakker worden.

Bevroren rijp aan de waterzijde. De winter komt eraan.

Rond half twaalf vertrekken we. Gezien de windverwachtingen zetten we alleen het grootzeil, maar al snel blijkt dat echt te weinig. De fok gaat erbij en met een dikke 6 tot 7 knopen scheuren we naar Enkhuizen.

Eigenlijk komen we weinig in Urk. Te dichtbij wellicht. Toch blijft het best een aardige stadje. Vroeger een eiland, maar als lange tijd nu onderdeel van de Noordoostpolder. Als je er eens bent, bezoek dan het museum en bekijk de film die ze er gemaakt hebben over het “onteilanden” van Urk.

Onderweg is het fris. In de zon blijft het goed te doen. Als we een mijl of twee voor Enkhuizen zijn, begint het echter stevig door te waaien. We reven het grootzeil met 60% terug, maar al snel moeten we het helemaal wegdraaien. We varen nu inmiddels op het laatste stuk en vol voor de wind. We zitten het lekker uit.

Eenmaal terug in Enkhuizen maken we nog een wandeling van anderhalf uur. Corry haar voet is daarna zo dik dat hij bijna niet meer in de schoen past. We skippen voor één keer het clubgebouw en gaan direct naar huis.