Begin van de vakantie

Rond 11:00 meren we 500 meter verderop aan bij onze buren. Mathijs en Gerie, onze overburen thuis, liggen met hun woonschip in de kom van de Compagnieshaven. Zij hebben net hun vakantie beĆ«indigd. De onze begint nu. We drinken thee en praten een uurtje bij. Dan wil Rob weg, want de wind gaat aantrekken en we hebben hem pal tegen. De sluizen bij Enkhuizen duren langer dan normaal, want blijkbaar wilde de motor van een platbodem niet starten. Hij bleef er in ieder geval een schutting extra inliggen en dat is niet gebruikelijk šŸ˜‰

We kruisen in tegen de wind, maar het schiet niet echt op. Inmiddels waait het bijna 6 BFT en er tegenin motoren is dan ook geen pretje en dus geen alternatief. We willen naar IJmuiden, maar zo gaat het wel een erg lange eerste dag worden. Tijd voor plan B. Die hadden we nog niet bedacht, maar we hebben hem zo bedacht. We varen naar Hoorn, dat is redelijk te doen en gaan daar morgen lekker naar de film. Over twee dagen zien dan wel weer verder. Dan is de wind wat minder en hopelijk uit een betere richting.

Het laatste deel varen we op de motor, maar we komen maar niet vooruit. We vervloeken de golven waar we tegenin varen. Als we de kom van Hoorn eenmaal invaren en op rustig water zitten vaart Rob een stukje achteruit. Er komt een waar tapijt van Fonteinkruid naar boven drijven. Daarom gingen we zo langzaam. Op dit traject hoort eigenlijk geen Fonteinkruid te zitten, maar blijkbaar is dat nu ook verleden tijd. De woekerende waterplaten zijn ook de reden waarom we nooit meer op het Markermeer varen. Dat dat wijsheid is, is nu weer aangetoond.

Bij het naderen van de haven belt Rob de havemeester voor een box. De toegewezen box blijkt echter vol te zijn als we aankomen. Na een tweede telefoontje krijgen we een box die wel leeg is. Wel met de kuip vol in de wind, maar met de zon erop is het eigenlijk prima te doen. We meren af in de verenigingshaven, maar een rondje door de stad en installeren ons in de kuip. Ondanks de harde wind is het goed te doen.