Meet the neighbours

Onze overburen wonen op een boot. Althans, deels van de tijd. Normaal liggen ze dan thuis bij ons voor de deur, maar de Oosterhaven wordt deze winter gereoganiseerd en daarom liggen ze in een andere haven. Rob heeft gisteren contact met ze gehad en zij komen vandaag richting Stavoren. We nemen daarom ochtend’s de tijd want de verwachting is dat ze rond 11:00 vertrekken. Dan zijn ze rond 13:00 hier en kunnen we gezamelijk nog even koffie doen.

Het loopt echter anders, want om 12:30 zien we op de AIS ze nog steeds in Enkhuizen liggen. We gooien daarom de trossen maar los en dan zwaaien we wel onderweg. Ook mooi voor een foto momentje.

Op zwaai afstand

De verwachting was 15 tot 20 knopen (5 BFT), maar buiten staat er nog geen 10 knopen. En dat pal van achteren. Niet de beste manier om vaart te maken. Rob twijfelt om de gennaker erop te zetten, maar dan zal je net zien. Staat die, moet die er weer vanaf. Enfin, zo sukkelen we richting Enkhuizen. Onderweg op twee derde zien we Matthijs en Gerie. Zij aan het roer, hij met smartphone voorop. Tja, foto’s maak niet vanuit de stuurhut šŸ˜‰ Wij kunnen echter, zo pal voor de wind, niet echt van koers veranderen. Voor hun als motorboot wat makkelijker, maar ze passeren toch vrij ver van ons af. Prima om te zwaaien, maar de camera’s van onze smartphone zijn allemaal groothoeklezen. Dus het wordt wat veraf allemaal.

Na de ontmoeting is het nog een uurtje zeilen. De zon is helaas was minder dan de vorige dagen, maar opnieuw doet een koppie warme soep een hoop. Eenmaal in de haven zetten we echter snel de kuiptent erop. Hier is het best wel fris.