Opruimen en terug naar Enkhuizen

Om 09:00 starten we al weer met opruimen. Samen met Dinant, die voor Klaas-Jan voorzitter was van de 24 uurs commissie, rijd Rob naar het regatta centrum om een van de drie uitslagenschermen op te halen. Nu rijden ze wel met de auto direct het terrein op naar de havenmeester. Even handiger dan twee dagen geleden. Toen werd er buiten het terrein geparkeerd en het zware scherm en de computer er naar toe getilt.

Ingepakt om naar de opslag gebracht te worden tot volgend jaar.
Ingepakt om naar de opslag gebracht te worden tot volgend jaar.

Rond 12:30 is iedereen klaar. Na een half uur bonsen op de deur bij Brakeboer wordt er eindelijk eens open gedaan en drinken we met alle vrijwilligers nog een laatste borrel. Met een stevige wind in de rug blazen we terug naar Enkhuizen. Mooi weekend geweest, ondanks dat we niet (weinig) hebben gezeild!

 

Finish 24 uurs

In de loop van de dag stijgt de spanning. Vanaf een uur of 6 in de middag beginnen de boten binnen te druppelen. Rond 19:00 is het een waterval die niet meer te stoppen valt.

img_0879 img_0883

In de avond is het team druk bezig met het scannen terwijl de zeiler buiten feest vieren op de kade. Het is echt beren gezellig, maar het team is vooral hard aan het werk. Evengoed blijft het genieten.

Inscannen van de wedstrijdformulieren
Inscannen van de wedstrijdformulieren

Rond 00:030 hebben we een voorlopige uitslag. We miste eerst nog drie formulieren (waaronder die van de Goudvis) maar die vond ik gelukkig net op tijd terug in de stapel reeds verwerkte formulieren.

Rond 02:30 zijn we er allemaal een beetje klaar mee. Het feest op de kade is inmiddels over en alle zeiler liggen in hun kooi. Wij nemen nog een laatste borrel om ook daarna af te taaien.

img_0891
3 uur ‘s nacht. Moe maar voldaan.

 

 

 

 

 

Opbouwen 24 uur race

Vandaag zijn we druk om het netwerk op te zetten voor de 24 uur race. Samen met Willem en Klaas-Jan sluiten we alles aan. Ondertussen wordt er door vele vrijwillers hard gewerkt om alles voor de finisch morgen in orde te maken. ‘s avond eten we met zijn allen bij Brakeboer. Mooie dag om zo wat mede Kustzeilers te leren kennen.

Nu liggen we nog maar met een paar boten in de haven.
Nu liggen we nog maar met een paar boten in de haven.

Ankeren bij het vogeleiland

Vanavond zijn we vertrokken richting Medemblik. Dit weekend zijn we schipper op de wal bij de 24 uur race. Rob is als lid van de automatiseringcommissie mede verantwoordelijk voor de hoeveelheid laptops, enz die gebruikt worden om de uitslag in te lezen en te berekenen. Morgen is het opbouwen en start de race het echt werk komt zaterdag pas als alle verslagen moeten worden ingelezen en zondag is het weer opruimen.

Het is nu heerlijk weer. We besluiten niet door te varen naar Medemblik, maar lekker voor anker te gaan.

img_0835 img_0850

Vroeg op

Vanochtend is Rob al om 07:00 op de haven. De spiegel (achterkant van de boot), moet nog een extra laag verf hebben. Het is niet veel werk. Circa 15 min schuren en 15 min verven, maar het is wel vroeg. Dat is voor hem geen probleem (altijd vroeg op), maar wel voor mogelijke condens op de nieuwe verf. Toen hij begon met schilderen gaf de vochtmeter 74% aan (prima), maar toen hij net klaar was 86% (fout!). De zon staat er gelukkig wel op. Het wordt evenwel nog even spannend, anders moet het over.

Opnieuw schuren

In de avond (tja, we werken weer) schuurt Corry de boot en werk ik het onderwaterschip bij met Primocon. Er zaten wat roestplekken, maar die hebben we gisteren behandeld met Fertan en dat werkt. De roest is volledig opgelost en de ijzerlaag wordt met een speciale laag afgedekt. Je kunt er direct overheen verven. De kitrand van de kiel is nog volledig intact, dus daar doen we verder niets aan.

De eerste laag gaat erop

Vandaag gaat de boot in de eerste verse laag verf. Het weer is wel wat minder dan voorspeld. Het is guur en koud en continue dreigen er buien, maar gelukkig blijft het droog. De Goya is inmiddels op een andere plek op de haven gezet en daar staan we prima.

De eerste nieuwe laag zit erop.
De eerste nieuwe laag zit erop.

Naast ons komt een andere boot te staan. Zij zijn zich aan het voorbereiden op een wereldreis van 8 jaar die komend voorjaar gaat starten. Wij houden het voorlopig nog maar even bij tochtjes op de Noordzee.

Op de kant

Vandaag vaar ik (Rob) de boot alleen naar Jachthaven Andijk. We willen een week de kant op om de boot te schilderen. Toen we vorige week terug van vakantie kwamen dachten we dat dat wel een goed plan was. Alleen hadden we eigenlijk bedacht om dat in het voorjaar te doen. Maar als het het idee eenmaal in onze kop zit…

Er waait nog een stevige wind en het is even aan poten voor ons motortje. Onderweg poets ik een stootwil en het is toch weer bijzonder wat zo’n poetsbeurt doet. Bijna als nieuw.

Eenmaal in Andijk komt Corry ook aan met de auto. We laten het afspuiten maar over aan de havendienst, anders zitten we straks zelf onder de troep. Er zit weinig aangroei op. Drie weken op zout water zal ook wel geholpen hebben 😎.

De rest van de dag gebruiken we om de boot te poetsen, de waterlijn en de naam te verwijderen en alles heel uitgebreid te ontvetten, losse elementen te verwijderen, enz.

Wat wel tegenvalt is het weer. Er zou wel wind staan, maar wel met zon en een redelijke temperatuur. De zon is echter verdwenen achter dikke wolken en nu en dan valt er ook een spetter. De temperatuur laat het ook afweten, eigenlijk is het gewoon guur. Grr! Waar is die zomer?

De Goya in de afspuitplaats.
De Goya in de afspuitplaats.

Laaste dag van de vakantie

Vandaag varen we terug van Muiden naar Enkhuizen. Er was een redelijke dag voorspeld, maar het is grauw en het miezert. In het begin is de wind nog stevig om al snel terug te zakken naar een dikke vier. We hebben de wind van achteren en varen comfortabel naar Enkhuizen. Wel dikke kleding aan 🌧.

De hele dag door what’s appen we regelmatig met Edwin die met Johan van de Scapa een eigen rondje om Noord-Holland vaart. Twee maanden geleden heeft Rob nog samen met Edwin de officiële Ronde om Noord-Holland gevaren. Wij zijn onderweg naar het clubhuis van EWVA dat vanmiddag open is, maar dat gaan zij helaas niet meer redden. Ze zijn om 12:00 uur uit IJmuiden vertrokken. Het is uiteraard weer gezellig in het clubhuis en even overwegen we om vannacht in Enkhuizen te blijven, maar gaan uiteindelijk toch naar huis. Daar kunnen we nog heel even in de zon zitten die toch nog te voorschijn is gekomen. Een mooie afsluiting van drie weken vakantie.

Tocht: 25 nm
Totaal: 533 nm

Muiden

We slapen uit tot 10:00. Tamelijk uniek voor ons. Na koffie en douche varen we uit en gaan voor Volendam voor anker. Daar brunchen we op ons gemak en zitten we de onverwachts opkomende regen uit. Dat was niet gepland! Zon zou er zijn 😡. Na een uurtje is het droog en varen we naar Muiden. Gisteren hebben we nog speciaal de vlag gewassen. Die heeft al twee weken een innige relatie met de buitenboordmotor die achter op de boot hangt en zit daardoor volledig onder het smeer. In de thuis haven van de Groene Draeck moet je toch een beetje fatsoenlijke vlag hebben 🙃🇪🇬👑. Echt schoon is de vlag niet geworden, maar het kan er net mee door.

In Muiden is het lekker zitten aan de kade bij de sluis en later bij het clubgebouw. Het is niet meer zo warm, maar in de zon is het prima te doen.

Op het terras van KNZ&RV
Op het terras van KNZ&RV

Tocht: 12 nm
Totaal: 508 nm

Weer onderweg

In de ochtend halen we eerst de genua naar beneden. In het achterlijk zit een scheur en die moet geplakt worden. In het najaar kan het zeil wel naar de zeilmaker om helemaal nagekeken te worden, maar in principe moet dit voldoen. De zeilmaker zet er ook geen naald meer in. Dit soort reparaties worden vrijwel altijd geplakt. Daarna vertrekken we richting Volendam.

Bij de sluis is het druk. Dat zijn we niet meer gewend. Het afmeren gaat niet door iedereen even efficiënt waardoor er nog minder boten in de sluis passen. Typisch effect van wat meer wind i.c.m. vakantiegangers 😉. Volgens ons kunnen we er best nog bij, maar de sluiswachter denkt er anders over en zet de lichten op rood. Prima, nemen we de volgende schutting. We zijn immers op vakantie. Geen haast.

In Volendam gaan we de dijk op en borrelen wat bij cafe De Dijk. Daarna boodschappen doen en kijken we “London has fallen” op de iPad.

Tocht: 16 nm
Totaal: 496 nm

Borrelen op de kade

Om 16:00 zijn we weer aan boord. Als we de stad in lopen blijkt er “lekker aan de dijk & theater op het water” te zijn. Van het theater is weinig te zien afgezien van een paar dames die yoga op een sup (een soort surfplank) doen, maar de dijk is vol met eettentjes en vooral veel mensen. We borrelen gezellig met vrienden van de zeilvereniging EWVA uit Enkhuizen en besluiten daarna om te eten bij de Mastenbar in de haven.

Tijdelijk terug in de box

Eigenlijk waren we van plan naar Muiden te varen. Het weerbericht voor vandaag en morgen is echter niet echt gezellig 🌧🌧🌬🌬. We besluiten dat het handiger is om naar Enkhuizen te varen, een dagje thuis te blijven, de was te doen en dan weer voor een paar dagen te vertrekken.

Bij de jachthaven zijn ze niet blij als we bellen dat we vandaag willen aankomen (“een dag eerder bellen zou prettig zijn”). De haven is afgeladen met passanten, maar ze gaan het regelen. Dik ingepakt vertrekken we, om binnen een half uur alles weer uit te hebben. Er valt af en toe een spat regen, maar verder is het heerlijk zeilweer. Zoals zo vaak wordt het weerbericht veel te negatief gebracht.

Om zes uur meren we af in de box. Om half zeven zitten we thuis in de tuin in de zon 😎😎.

Tocht: 30 nm
Totaal: 480 nm

Aankomst Amsterdam

Om 08:45 varen we door de pieren bij IJmuiden. Uiteindelijk was het een mooie nacht om te varen, al was het gerol door de golven van achteren wel wat minder. Onze strategie om twee tijen stroom mee te hebben en een tegen heeft top uitgepakt. De 130 nm hebben we in circa 22 uur gevaren, bijna 6 kn gemiddeld. Dat is snel. Terwijl wij vanuit zee komen stroomt de jachthaven ook leeg. Niet richting zee, maar net als wij naar de sluis.

We varen door naar de Amsterdam Marina. Een nieuwe haven met goede voorzieningen. Daar lunchen we lekker bij Loetje aan het IJ. We deinsen nog steeds na op onze stoelen van het langdurig rollen op zee. Daarna doen we boodschappen bij de Hema om de hoek, een pilot store met een goede en uitgebreide foodafdeling. Komt goed van pas.

De Marina heeft prima badkamers en twee daarvan hebben een bad met een grote glazen wand die je met een druk op de knop kunt verduisteren. Zo kun je op je gemak in bad stappen om daarna het raam weer doorzichtig te maken. ‘s Avonds hadden we gepland om met een fles bubbels in bad te gaan. Helaas waren we niet de enigen met dat idee. We konden op afstand al zien dat ze bezet waren (je neemt natuurlijk de tijd in zo’n bad) en er stonden meerdere stellen op de gang te wachten. Kansloos dus 😁. Ach, lekker in de kajuit met de kachel aan is ook gezellig!

Tocht: 142 nm
Totaal: 450 nm

Spinnaker aan flarden

Vandaag gaan we over naar Nederland. Eerst scoren we allebei nog een extra fleecetrui bij de lokale watersportwinkel en om 10:30 vertrekken we. Op de rivier hebben we dan nog even stroom tegen, maar daarna op zee mee. Het is circa 120 nm van Harwich naar IJmuiden. Als we het goed uitgekiend hebben dan hebben we twee tijen mee en een tegen. Dat is optimaal voor deze route.

Zodra we de rivier af zijn en de vaargeul over hebben gestoken zetten we de spinnaker. De volgende uren scheuren we met gemiddeld 8 kn (inclusief stroom) richting Nederland. Dan gaat het fout. De wind die eigenlijk al continu op het randje voor de spi was draait ver naar voren, de spinnaker slaat naar achteren… Wat je dan doet is met de wind mee draaien (afvallen), maar terwijl we draaien keert de wind volledig de andere kant op. Een moment later zit de spi in het midden meerdere keren om de voorstag gedraaid. Boven en onderin vangt hij echter nog gewoon wind waardoor daar twee grote ballonnen gevormd worden. We gaan voor de wind varen en proberen hem los te krijgen. Dat wil maar niet lukken. In de hectiek loopt Rob op het voordek tegen de spinnaker boom op. Gat in zijn hoofd, tand door zijn tong. Auw!

Eerst maar rust aan boord creëren. We halen de spinnakerboom weg en proberen een oplossing te bedenken. Zo doorvaren is geen optie, terugvaren ook niet. Hij moet naar beneden. Ondertussen verschijnen de eerste scheuren in de spi. Doordat de spi om de voorstag zit wil de rolfok niet uitrollen. Uiteindelijk lukt het om handmatig de spi één slag om de voorstag te slaan. Daarna wil de rolfok ook weer wat draaien en ineens is de spi los. Nu is echter de val om de voorstag gedraaid waardoor het zeil niet kan zakken. De kapotte spi klappert als een gek en trekt regelmatig de boot half om. Het zeil is grotendeels van onderen naar boven doorgescheurd, wat het hanteren ervan niet makkelijker maakt. Uiteindelijk lukt het toch om het zeil te laten zakken. Pfff. Weer een verhaal te vertellen. Ondertussen zijn we een uur verder en een fors stuk van koers, maar we hebben de boel weer onder controle en zeilen weer!

Om 6 uur beginnen we met de nachtwacht. We hebben onze thermokleding, fleece broeken en truien aan en daarover heen onze zeilkleding. Dan rollen we de fok in en met twee riffen in het grootzeil zijn we klaar voor de nacht. Ondertussen waait het dik 5 beaufort, is het al bijna donker door de zware bewolking en begint het ook wat te regenen. Ondanks de beperkte zeilvoering varen we nog steeds ruim 6kn gemiddeld door het water. Het lijkt erop dat we in recordtijd thuis gaan komen.