Te laat voor de brug

Vandaag vertrekken we Middelharnis. We gaan vlotjes de sluis door in Bruinisse en lopen vervolgens hard aan de grond als we afslaan richting de volgende sluis. We schrikken ons rot. De grond is hard en liggen vrijwel in een keer stil vanuit 4 knopen. Direct in zijn achteruit en we gelukkig komen weer los. Zo zie je maar weer. Volgens de kaart konden we hier prima varen, maar de tonnen volgen is in dit soort gebieden beter.

Bij de Krammersluizen kunnen we ook weer redelijk snel naar binnen. Maar dan begint het wachten. Uiteindelijk liggen we wel een half uur in de sluis voordat we verder kunnen… Dat schiet niet op. Daarna ook niet, want er is nauwelijks wind. Halverwege lijkt er wat wind te komen en veel zeiltjes gaan op. Wij willen echter de brug van 16:00 op de Haringvliet halen en houden daarom de motor aan. Anders maken we te weinig snelheid om er op tijd te zijn.

We zijn mooi op tijd bij het sluizencomplex bij Willemstad. Bij de wachtsteiger ligt een Engelse zeilboot die ons een compliment voor de naam Sponky geeft. Als we vragen wat het exact betekent volgens hen (wij kunnen niets anders vinden dan de naam van een spook(je) uit oud sprookje) legt er een groot motorschip aan, dat direct verwaait. Iedereen schiet te hulp en zo horen we nooit het antwoord, want inmiddels is de sluis open en iedereen vaart direct af de sluis in.

Eenmaal door de sluis nemen we het gas terug. We hebben nog ruim een half uur voor de brug. Maar dan zien we in eens de brug open gaan… huh? Snel googlen leert dat een goede reisvoorbereiding vruchten afwerpt, maar wat wij dus niet hebben gedaan šŸ™ Rob was vorige week door de brug gegaan met de oude boot en de sluistijden stonden hem nog bij. Van 08:00 tot 16:00 op het hele uur. Alleen… dat is in het weekend. Door de week is het op het halve uur en de laatste in de middag is om 15:30. De volgende opening is pas om 18:30. Om nu al die tijd daar voor anker te gaan liggen… We besluiten maar om naar Willemstad te gaan.

In Willemstad kopen we nieuwe lijnen voor de stootwillen en een groot drinkglas dat Corry gebruikt in de ochtend voor haar glas limonade bij de koffie. Een glas wat uiteindelijk zal leiden tot een complete speurtocht tijdens de vakantie.