Op koningsdag naar Lelystad

Voor het eerst sinds 4 december vorig jaar gaan we weer onderweg. Twee weken geleden wilde we ook al een lang weekend weg, maar de temperatuur en het slechte weer hielden ons toen thuis.

Ook nu zijn de voorspellingen niet al te best, maar daar de ervaring leert dat het meestal wel meevalt vertrekken we toch. En meevallen doet het zeker. Gezien de windvoorspelling hadden we al een rif in het zeil gezet, maar nadat we in Enkhuizen door de sluis zijn gegaan liggen we al snel te dobberen. Geen zuchtje wind… Na een kwartiertje gaat de motor aan.

Op de route naar Lelystad komen we langs de Markerwadden die worden aangelegd. Omdat het allemaal nog steeds erg vlak is valt er weinig te zien. Wel zien we de modderzuiger, maar veel spannender wordt het niet.

Uiteindelijk trekt de wind toch aan en blazen we met een gemiddelde van 6 kn richting Lelystad haven. Wanneer we de havenkom invaren bel ik de havenmeester. Tot twee keer toe. Hij neemt niet op. We hopen maar dat hij er wel is op Koningsdag, en dat blijkt. Hij belt zelfs terug uit eigen beweging! Dat gebeurt toch niet vaak…

Komend weekend vertrekt de 50 mijls hiervandaan (met 107 boten) en de havenmeester zucht en steunt om een box te vinden. Of we het dan erg vinden om in een grote box te liggen. Geen probleem. De landvasten zijn lang genoeg. Eenmaal in de box snappen we het niet helemaal. De box is precies op maat. Kleiner had zeker niet gemoeten. Hoe dan ook… we liggen.

We inspecteren nog even het sanitair (prima geregeld) en maken daarna een wandeling naar Batavia haven en drinken daar wat bij De Rede. Teruglopen is een dikke 40 minuten, waarna we meteen aan tafel gaan. Het is maar goed dat we van te voren hebben gereserveerd bij de “Jachtclub Lelystad”, want het is druk en zonder reservering kom je niet eens binnen om wat te drinken. Het aantal tafels is beperkt en de plek is ook erg populair bij de lelystadse bevolking.

De nieuwe kajuitluiken die we hebben laten maken zorgen dat we een groot raam erbij hebben. Ideaal!