Mooi zitten in Medemblik

We varen rond half twaalf uur uit de Compagnieshaven. We zijn net een half uurtje onderweg als we een uitnodiging krijgen voor een 1,5 meter borrel deze avond. “Sorry, onderweg naar Medemblik. Morgen? – Lukt niet, kunnen jullie dan maandag. – Jawel, maar in de middag gaat Rob met een goede vriend zeilen. Rond 18:00 kan. – Beter dan om 19:00. Ook oké? – Prima. Tot dan! ”

Hemelsbreed is het 30 meter, maar we moeten wel omlopen. Johan en Miranda wonen tegenover ons op een boot en voor zwemmen is het echt te koud. 🙂 Bovendien sjouwen we dan ook een kratje bier mee want de recent geïnstalleerde lier op onze boot hebben we van hen gekregen. 40 jaar oud, maar werkt nog perfect.

We zeilen een klein uurtje. De wind is tegen en minder dan 5 knopen (1-2bft) en er staan nog behoorlijke golfjes. We liggen continue stil. Omdat we in Medemblik graag in de Oosterhaven aan de kade willen liggen, maken we vaart met de motor. Dubbel liggen in deze tijd klinkt niet echt logisch en dat maakt het aantal plekken beperkt. We willen dus niet te laat aankomen.

In Medemblik aangekomen zijn er nog 5 plekken beschikbaar. We leggen aan de noordzijde aan. Als we ons melden bij het havenkantoor geven ze aan dat het tegenwoordig helemaal digitaal gaat. Niet via een app zoals Blue Water App, maar via een formulier op de website. Ze reageren niet op onze opmerking dat op de website nadrukkelijk staat vermeld dat je daar alleen gebruik van kan maken als je je minimaal een dag van te voren meldt. Enfin, na invullen krijgen we binnen 5 minuten keurig een factuur en betalingslink via de mail. Ook weer geregeld. Helaas krijgen we niet zoals in Urk korting omdat het sanitair is gesloten. Staat weer tegenover dat we hier vaak in de winter gratis hebben mogen overnachten. Dus klagen doen we niet.

We waren in de haven gaan liggen i.p.v. voor anker omdat we een eind wilde gaan lopen. Het was grijs en grauw, maar als we van boodschappen doen terugkomen schijnt de zon volop. Toch maar eerst even late lunch aan boord? Vroeg wijntje erbij? Uiteindelijk blijft de zon vrijwel de hele middag schijnen en wij zitten dus in de kuip:). Van lopen komt niet veel 🙂 Het is de hele middag een komen en gaan van boten. Op een enkeling na die een verlaten boot dubbel gaat liggen, verkassen ze allemaal naar een andere haven. Gelukkig waren we hier op tijd.

Als de zon ondergaat twijfelen we. Wel of geen kuiptent? Het is hier wel gezellig. We zetten hem snel op. Met een boekje en een elektrische kacheltje erbij is het goed toeven in de kuip. Daarna binnen Netflixen en wat TV kijken. Het wordt uiteindelijk nog laat. Pas om 00:30 liggen we in bed.