Middelharnis -> Hellevoetsluis

Vanuit Middelharnis naar Hellevoetsluis is het een uurtje varen. We kunnen vrijwel alles zeilen. het waait nog steeds stevig door. Dik 6 bft. Bij aankomst zien we tientallen schepen naar buiten komen. Binnen blijken er nog wel honderd te liggen. Er is een klassieke jachten regatta. We hebben medelijden met de veelal lage schepen die direct buiten met forse golven en veel wind worden geconfronteerd. Achteraf blijkt dat de dag ervoor alle wedstrijden waren afgelast, maar vandaag proberen ze er toch een paar te varen.

Klassiek en plastic mengt blijkbaar niet zo goed. Van alle kanten krijgen we te horen dat we absoluut niet mogen aanleggen in de voorhaven. Gereserveerd voor de klassieke schepen! Om de jachthaven erachter te komen moeten we door de draaibrug en de dat duurt nog zeker 45 minuten. Op aanwijzing van de brugwachter leggen we aan bij de antieke sluisdeuren direct voor de brug. Die zijn niet echt bedoeld om op aan te leggen en het hoefijzer (reddingsmiddel) aan de reling komt klem te zitten achter een dikke ketting van de sluisdeuren en de ophanging breekt af. Gelukkig hebben ze hier ook een watersportwinkel šŸ™‚

Eenmaal door de sluis worden we door de havenmeester die rondvaart in een bootje naar een box gemanoeuvreerd. We liggen mooi en gaan direct daarna de stad in. We gaan eerst even naar de watersportwinkel voor een nieuwe ophanging voor het hoefijzer, de zo gewenste waterglazen en niet te vergeten een meter extra backbone. We slagen echter alleen voor het ophangsysteem voor het hoefijzer (ā‚¬ 6,50 een van de goedkoopste investeringen ooit aan boord :-)).

Ondertussen is het fors gaan regenen. Bij de draaibrug pikken we een terrasje. We zitten daar redelijk goed uit de wind en droog onder de parasol. Veel toeristen lopen enigszins verloren rond met paraplu’s of schuilen onder de parasol. Iedereen in regenpakken en met sombere gezichten. We kunnen ons voorstellen dat zij de vakantie anders hadden voorgesteld. Het weer is al dagen niet echt fijn en het ziet er ook niet naar uit dat het heel veel beter wordt. Het beste weer wordt komende dinsdag verwacht en onze planning is dan ook om dan over te steken van Stellendam naar IJmuiden.

We besluiten om dit keer niet aan boord te gaan eten, maar bij een Grieks restaurant direct bij de jachthaven. Dat blijkt niet alleen een groot, maar ook zeer goed lopend restaurant te zijn. Wel echt een “toeristentent”, maar niettemin een aanrader. Lekker eten (oke, geen echt specialiteiten), goede sfeer, top bediening (vind je ook bijna niet meer) en ook niet duur. Komen we zeker nog een keer terug!