Fantastisch wakker worden

Rob is een ochtendmens, maar slaapt voor zijn doen uit tot 07:30. Daarna gaat hij genieten van het prachtige uitzicht in de kuip. We blijken een fantastisch plekje te hebben opgezocht vannacht. We liggen vlak voor het stand van Nettlestone en het uitzicht op het dorpje is magnifiek. Er is weinig wind en je hoort de mensen en de spelende kinderen op het stand letterlijk praten.

Om 09:30 komt Corry er ook bij. De Nespresso doet het prima op de omvormer en we drinken koffie en maken ontbijt. We overleggen wat we gaan doen. De voorspellingen zijn voor komende dagen prima. Zon, lichte winden en hoge temperatuur. Heerlijk!

Het is wel handig om naar een marina te gaan. Om water en diesel te tanken. Gosport c.q. Portsmouth ligt voor de deur dus gaan we daar maar heen. We gaan anker op en motoren langs de twee bekende forten de haven van Portsmouth in. De Reeds benadrukt om de verplichte route aan te houden en ver weg te blijven van alles wat er militair uitziet. Er staat letterlijk ‘not responding to warnings will be seen as hostile activity’. In de haven ligt o.a. een vliegdekschip en ze houden er niet van als je je daar mee bemoeit. Strikt koers houden, niet zeilen en motor aan.

Keurig volgens de aanwijzingen varen we de haven in. Als enige. Dat wil zeggen de enige… die de aanwijzingen volgt. Het blijkt een gezellige heksenketel te zijn waarbij tientallen jachten, ponten, motorboten en grote vaart elkaar verdringen om elkaar nog beter in de weg te zitten. Kriskras overstekend, midden in de vaargeul, schuin kruisen, vol onder zeil zonder motor (strikt verboden), enz. Er wordt wat afgetoeterd door de ponten om veilig aan de overkant te komen 🙂

We tanken bij de Gosport Marina en nemen daar een box. Prima haven. Nette faciliteiten, al maken we daar eigenlijk nooit meer gebruik van. We hebben een prima badkamer en een vuilwatertank, waarom dan nog met je handdoekje over de steiger te gaan? We meren af en gaan de stad in. Bij de watersport winkel kopen we voor Corry warme handschoenen. Ze zullen daar wel denken… het is buiten 30 graden. Maar superhandig zodra het weer even omslaat en er ‘s nachts gevaren moet worden.

We lopen heel even Gosport in, maar dat is net IJmuiden. Niets dus. Dan maar over met de pont naar Portsmouth. Tochtje van 1 minuut, 8 pont armer (retourtje, dat dan weer wel). We negeren het luxe winkelcentrum en lopen er omheen richting het oude centrum. Dat is erg klein, maar we vinden een leuk terras aan de punt van het oude centrum met uitzicht op de haven. 5 pond voor een pint guinness, maar meer dan waard!

De bekende spinnaker toren

We genieten van het uitzicht, maar besluiten wel op tijd weer retour te gaan. We willen nog even boodschappen doe bij de Aldi die vlak bij de haven is. Ook willen we  een extra waterslang. We hebben de twee oude slangen van ieder 20 meter weggedaan toen we een zelf krimpende waterslag hadden gekocht. Deze is echter 20 meter en op de haven vonden we de eerste wateraansluiting vrij ver weg staan. De boot is al 10 meter, dus op de steiger kom je met de resterend 10 meter ook niet erg ver. Bij de watersport winkel op de haven hadden ze niets, maar onderweg naar de Aldi zien we een andere watersport winkel. Ze zijn net gesloten, maar we treffen ze met afsluiten van de deur. Please…? We mogen nog snel even naar binnen en scoren een extra waterslang. 10 meter weliswaar, maar voorlopig voldoende. Iets verderop doen we boodschappen bij de Aldi. Als we terugkomen op de haven staat de eigenaar van de boot tegenover ons zijn boot af te spuiten. Als we kijken naar zijn slang blijkt er een wateraansluiting pal voor onze box te staan. Volledig over het hoofd gezien… de kraan zat ondersteboven! Daardoor niet gezien. Nou, die extra slang hadden we toch nodig.

Bij het tanken valt de vuldop spontaan overboord. Deze zit vast aan een kettingtje, maar die heeft het blijkbaar begeven. We hebben wel een reserve dop, maar die ligt in het vooronder onder alle spullen, zoals de fietsjes en de bijboot. We doen er een boterhamzakje  op, die we bevestigen met een  elastiekje. Kopen we morgen wel een nieuwe.