Dagje gennakeren

In de ochtend proberen we voor het eerst onze nieuwe ankerlier. Rob heeft afgelopen week nog hard gewerkt om de nieuwe Lowfrans lier te installeren. De lier was een cadeau van zijn moeder. Er kwam nog wel het nodige bij zoals installatiemateriaal, afstandsbediening, enz. Maar we denken er een hoop plezier van te hebben. Er staat vandaag weinig wind dus het is sowieso makkelijk anker op, maar met de elektrische lier is het heel makkelijk en nog belangrijker… vooral ook snel Met de handmatige lier het anker ophalen is (afhankelijk van de hoeveelheid ankerketting) al gauw een paar minuten werk. Nu is het anker in 30 seconden binnen en kunnen we weg. Geen vieze handen. Wel een vieze lier. Daar moeten we nog wat op verzinnen. Paar emmers water helpt wel, maar een mogelijkheid om de boel af te spuiten is wellicht toch handig. Nu ligt er een emmer zand in het ankerluik. 

Er staat weinig wind, maar wel een uitbundige zon en de temperatuur is prettig. Rond de 20 graden. Ofwel, niet te warm en niet te koud. Op een boot ben je de hele dag buiten en is er vrijwel geen schaduw. Dat hoeft het ook niet te warm te worden, want dan brand je weg. We varen tot aan Wijdeness op het grootzeil en fok en dan kunnen we ruimen waarna Robā€™s nieuwe speeltje erop kan. De gennaker. Dat is een soort grote fok, maar dan van spinnakerdoek. Hij was er nooit zo fan van omdat hij liever met de spinnaker vaart, maar het is beter te handelen. Daarnaast is dit zeil ook zo gesneden dat er het ook met de spinnakerboom gevaren kan worden, alsof het een spinnaker is. Dat werkt bijzonder goed en daarmee hebben we eigenlijk het beste van twee werelden. 

We gaan vlotjes door de sluis in Enkhuizen en varen door tot aan Makkum. Een paar mijl voor Makkum draait de wind en gaan de zeilen eraf. Dat komt goed uit want we willen voor anker en dan lig je liever niet aan lagerwal. Voor de tweede dag drinken we Spritz met ijsklontjes. Het moet niet luxer worden šŸ˜‰