Lustrum NVVK

Vandaag vertrekken we naar Medemblik voor het 70 jarige bestaan van de Vereniging van Kustzeilers. Officieel is dat al bezig sinds gisteren middels een excursie in de avond op het vogeleiland de Kreupel. Wij hadden al eerder besloten echter pas vandaag richting Medemblik te gaan.

Het idee nu was dat iedereen die vanaf het eiland kwam Medemblik zou aanvaren onder storm fok. Niet vanwege de wind (3 bft), maar met de verwachting dat een opvallende stoet boten met oranje stormfok zich zou aandienen. Helaas heeft de meerderheid (net als wij) gewoon een mooie witte (nooit gebruikte) stormfok.  In Medemblik leggen we aan bij de Oosterhaven in gezelschap van ruim 70 kustzeilers boten. Het is direct gezellig en we zien veel bekende gezichten.

In de middag is er het Symposium van de zee. Gerrit Hiemstra geeft ook acte de presance met toch een wel zorgwekkend verhaal over het klimaat. Ook een zeebioloog die zowel historisch als actueel laat zien hoe leeg de zee is geworden (met name de bodem) is al even zorgelijk. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor en blijken reservaten op zee en oude boortoren de oude habitat redelijk te herstellen.

Ook is er een lezing van de Ya, een duurzaam zeiljacht dat zonder fossiele brandstoffen de wereld om wil varen. De eigenaren hebben weinig of geen ervaring en er is dan voldoende septic vanuit de zaal. Opmerkingen als “Als we stroom te kort hebben dan doen we er gewoon langer over. Dat is gewoon een mindset” maken vele ervaren zeilers zeer kritisch. Mindset of niet, een week klapperen brengt niet alleen je humeur naar een dieptepunt, maar maakt vooral veel kapot op je boot is een veel gehoorde opmerking. Het komt echter niet echt aan bij de vertrekkers. Zij zien alleen de positieve kanten. De toekomst zal waarmaken wie er gelijk heeft. In ieder geval gaan we ze morgen met zijn alleen uitzwaaien en goede wensen meegeven.

“Als alles samen valt” – 1e prijs (publiek)

Na de lezing is er een borrel en BBQ. Heel gezellig, maar onverwachts vallen we ook nog eens in de prijzen. Vorige week hebben we een uur voor de deadline nog twee foto’s ingestuurd voor de foto wedstrijd. Uit de honderden inzendingen wint Corry de eerste prijs (publieksprijs) en wordt Rob derde (vakjury). Niet alleen mooie eer, maar ook nog eens samen € 125,- aan cadeaubonnen bij Dekker Watersport.

” Als de zee weg is” – 3e prijs (vakjury).  De jury vond “50 tinten groen” als titel nog beter klinken.