Dokkum

We vertrekken rond 11:00. In Leeuwarden zijn het nog twee bruggen en dan een lang eind door vooral heel veel grasland. Het riet staat hoog waardoor het uitzicht beperkt is en daardoor is het nogal saai varen. Hier en daar is echter bebouwing dan wel is het riet weg en krijg je beeld van de omgeving. De bruggen worden overal keurig bedient en zo varen we gestaag verder tot aan Dokkum. 

Bij de eerste brug moeten betalen voor doorgang (5 euro). Dokkum is een vestingstadje en dat is goed te zien wanneer je aan komt varen. Het is ook een bekende watersport bestemming. Het ziet er letterlijk zwart van de bootjes. We zien een vrij plekje langs de vestiging en willen daar aanleggen. We komen echter direct vast te liggen in de klei. Een van de havenmeester komt ons vertellen dat we dichter op onze voorganger moeten gaan liggen. Zo blijft er voor iedereen plaats. We geven aan dat we dat graag zouden willen, maar dat er geen beweging in de boot te krijgen is. Als hij hoort hoe diep we steken verwijst hij ons naar een steiger speciaal voor diepe boten. Die zou achter de volgende brug moeten liggen. Met moeite komen we los. Bij de steiger gaat het inderdaad beter. Het ligt iets verder buiten de drukte, maar eigenlijk is dit veel handiger. Het is een prima steiger en we hebben direct toegang tot elektra en water. We meren af en gaan de stad in. Het is ongeveer zoals Hellevoetsluis. Zowel qua vorm, als qua grootte. We maken een wandeling door de stad en over de vestiging. Met een uur heb je dat dan ook wel gehad. Wel aardig om eens geweest te zijn, maar ook snel bekeken šŸ˜‰  

We drinken wat op het marktplein en gaan daarna op zoek naar de supermarkt. De dichtbij zijnde is buiten de vestiging op een kleine 10 minuten lopen vanaf de boot. We doen boodschappen en installeren ons weer aan boord. We liggen hier perfect met de bootjes komen en langs gaan. We liggen op 30 meter van de brug en dat is altijd mooi want dan heb je perfect uitzicht op alles.