Brightlingsea

Om 06:00 staan we op. We moeten rond hoogwater over de drempel, rond 07:30 vertrekken we. De peilschaal geeft 6 ft aan, wij steken 5,5 en kunnen er zonder problemen overheen. En staat een dikke 4 en direct over de drempel zetten we de genua. Stroom mee maken we lekker vaart.

Nu we de route kennen is uitvaren aanzienlijk makkelijker. De rijen met boten aan moorings geven het diepe deel aan. Het is wel krap (20 meter inclusief afgemeerde boten) en met name in de bochten is het wat onduidelijk en is het gokken. Maar goed, er liggen hier geen rotsen en het stormt niet, dus wat kan er gebeuren (nou, 6 uur vastliggen tot het weer hoog water is… 😁).

We varen naar Brightlingsea waar we om 10:00 voor anker gaan. Eerst maar eens ontbijten. We maken schoon schip, slapen nog een uurtje of twee en vertrekken dan naar de haven. Bij Brightlingsea kun je alleen afmeren aan drijvende steigers zonder verdere voorzieningen. Naar de kant ga je met je bijboot of de watertaxi.

Video: De Goya gezien vanuit de bijboot

In de beperkte haven is het een gezellige drukte van belang. Er worden wedstrijden gehouden met allerlei kleine boten. Ze zwermen om ons heen (zeker 40 tot 50 bootjes), rib’s scheuren voor en achter ons langs en tussendoor varen ook de watertaxi en diverse kleine veerpontjes.

image

Het stroomt flink als we afmeren, maar het gaat verder zonder problemen. De man achter ons vertrekt net (solo) met zijn Benetau 34 en heeft de havendienst gebeld om hem van de kade vrij te trekken. Op zich een goed idee, maar wellicht zou het handiger geweest zijn als hij zelf ook zijn motor bij had gezet. Terwijl de havendienst en wij (toevallige passanten) met man en macht bezig zijn om hem vrij van de kade te maken staat hij maar achter zijn roer en doet niets. Ook geen gas geven… Pas in veilig water komt hij in actie en vaart weg. Toch benieuwd hoe die eerder heeft aangelegd.

Met de bijboot scheuren we later naar de kant, verkennen de omgeving en de eerste uitgebreide watersportwinkel, betalen bij de Marina Office (£ 15 p/d) en raken toch weer verzeild in de lokale pub. Verbazingwekkend hoe alle wegen in Engeland uiteindelijk weer leiden naar een pub. Morgen gaan we het stadje verkennen, vandaag vroeg naar bed.

Tocht: 12 nm
Totaal: 254 nm

Geef een reactie