Beetje saai Franeker

Hoewel we bepaald niet enthousiast zijn over de campingwinkel doen we er toch nog boodschappen voordat we vertrekken. We hebben weinig keus, want een andere winkel is er niet te vinden in de omtrekt van 15 kilometer. Veel geld voor weinig, maar vooruit. We hebben weer te eten en te drinken šŸ™‚ Daarna vertrekken we. We waren eigen van plan om buiten om over zee terug te gaan, maar het tij is ongunstig en het is best een eind varen. Ook biedt het niet heel veel. We varen dus terug het kanaal op, via Dokkum en dwars door Leeuwarden. Na Leeuwarden slaan echter niet af naar het zuiden, maar nemen de route richting Harlingen. 

Daar moeten we dan meteen wel 30 minuten wachten op de spoorbrug. De hele dag hebben we weinig wind, maar natuurlijk net daar steekt het op. Er is geen plaats om aan te leggen, het is maar 30 meter breed en we hebben voor en achter ons een groot binnenvaartschip die ook liggen te wachten. Het is even puzzelen, maar we komen er netjes doorheen. Alle overige bruggen werken prima mee. Rob heeft inmiddels een app gevonden waarmee je verzoeken kan doen om de brug te openen. Daarvoor moet je wel binnen een straal van 250 meter van de brug zijn. Dat klinkt heel dichtbij, maar in de praktijk begint de brug vrijwel direct te draaien na de oproep. Je kan dan eigenlijk bijna zo doorvaren. 

Bij Franker weten we niet precies waar we moeten zijn. Na wat googlen komen we erachter dat we aan de kade kunnen liggen. We liggen direct bij woningen voor de deur, nagenoeg in het centrum. Weer eens wat anders dan een jachthaven of een havenkom. We maken een wandeling door de stad en doen boodschappen. We zijn niet echt onder de indruk van het stadje. Het komt ons over als een vervallen provinciestadje. Maar ja, dat is het natuurlijk ook gewoon. Er zijn wel wat oude panden, maar er is ook veel nieuwbouw die absoluut niet past bij een oude kern en ook veel leegstaande winkels. Maakt ons niet uit. We maken het lekker gezellig aan boord en hebben uitzicht over het kanaal. Bootjes kijken is altijd leuk!