Aan het strand in Almere

Vandaag vertrekken we om 11:00 richting Almere Haven. De vorige keer (en enige keer met de Goya) dat we daar waren, lagen we voor anker met een schoef vol met wier. De motor was toen letterlijk vastgelopen in de waterplanten. Dit keer blijven we dan ook wijselijk binnen de vaargeul. Met 24 meter diepte loop je daar niet snel vast in bodembegroeiing.

Het is best mooi weer met een dikke 4. We varen zo vlotjes richting en onderdoor de Hollandse brug. We twijfelen of we naar de gemeente haven dan wel de verenigingshaven gaan. We kiezen voor het laatste. Het lukt echter niet om de havenmeester te pakken te krijgen (ook niet via de meldpaal in de haven) maar net voordat we besluiten om dan maar naar de gemeentehaven te gaan, neemt hij alsnog op.

Bij het invaren van de box jagen we een fuut op de vlucht die in de box naast ons op een nest zit te broeden. Kwakend zwemt hij rond totdat hij weer voldoende vertrouwen heeft om weer op zijn nest te gaan zitten. Dan gaan we op zoek naar de havenmeester (niet te vinden) en lopen we aansluitend het centrum in. Daar is niets te doen. Ook bij de havenkom is het akelig stil en bar ongezellig. We besluiten om boodschappen te gaan doen. Wellicht dat het later wat drukker en gezelliger wordt.

We doen boodschappen bij de Deen. Terug op de haven treffen we de havenmeester aan, al kunnen we niet betalen. De pin doet het niet. We krijgen evengoed een pas voor het sanitair. Morgen dus afrekenen.

Voordat we terug naar de stad gaan lopen we eerst door naar het strandje dat iets verder op ligt. Er staat een strandtent en aangezien er auto’s staan is het wellicht open. Het blijkt “Strandbrasserie De Jutter” te zijn. Nog nauwelijks binnen worden we meteen overvallen of we wel gereserveerd hebben. Als we aangeven dat we alleen iets komen drinken, blijkt dat we daar rustig twee uur de tijd voor kunnen nemen. En als we willen kunnen we dus ook nog wel eten…

Dat laatste doen we niet, maar het is wel een leuk klein tentje direct aan het strand. Het is goed voor te stellen dat het hier zomers met openslaande deuren en het terras voor zeer goed toeven is. We nemen ons voor om met beter weer nog eens terug te komen.

Teruglopend naar de boot lijkt het weer aardig op te knappen. Uit de wind is het niet koud en de zon komt ook weer te voorschijn. Terwijl Corry de boot klaar maakt, haal ik (Rob) twee pizza’s bij Domino’s. Nooit eerder gedaan, maar vers gemaakt en zeer lekker. We eten lekker in de kuip, met alleen een extra fleece deken erbij. Bijna zomer 😎

Op koningsdag naar Lelystad

Voor het eerst sinds 4 december vorig jaar gaan we weer onderweg. Twee weken geleden wilde we ook al een lang weekend weg, maar de temperatuur en het slechte weer hielden ons toen thuis.

Ook nu zijn de voorspellingen niet al te best, maar daar de ervaring leert dat het meestal wel meevalt vertrekken we toch. En meevallen doet het zeker. Gezien de windvoorspelling hadden we al een rif in het zeil gezet, maar nadat we in Enkhuizen door de sluis zijn gegaan liggen we al snel te dobberen. Geen zuchtje wind… Na een kwartiertje gaat de motor aan.

Op de route naar Lelystad komen we langs de Markerwadden die worden aangelegd. Omdat het allemaal nog steeds erg vlak is valt er weinig te zien. Wel zien we de modderzuiger, maar veel spannender wordt het niet.

Uiteindelijk trekt de wind toch aan en blazen we met een gemiddelde van 6 kn richting Lelystad haven. Wanneer we de havenkom invaren bel ik de havenmeester. Tot twee keer toe. Hij neemt niet op. We hopen maar dat hij er wel is op Koningsdag, en dat blijkt. Hij belt zelfs terug uit eigen beweging! Dat gebeurt toch niet vaak…

Komend weekend vertrekt de 50 mijls hiervandaan (met 107 boten) en de havenmeester zucht en steunt om een box te vinden. Of we het dan erg vinden om in een grote box te liggen. Geen probleem. De landvasten zijn lang genoeg. Eenmaal in de box snappen we het niet helemaal. De box is precies op maat. Kleiner had zeker niet gemoeten. Hoe dan ook… we liggen.

We inspecteren nog even het sanitair (prima geregeld) en maken daarna een wandeling naar Batavia haven en drinken daar wat bij De Rede. Teruglopen is een dikke 40 minuten, waarna we meteen aan tafel gaan. Het is maar goed dat we van te voren hebben gereserveerd bij de “Jachtclub Lelystad”, want het is druk en zonder reservering kom je niet eens binnen om wat te drinken. Het aantal tafels is beperkt en de plek is ook erg populair bij de lelystadse bevolking.

De nieuwe kajuitluiken die we hebben laten maken zorgen dat we een groot raam erbij hebben. Ideaal!