Voor anker

Morgen heeft Rob een vergadering van de Kustzeilers in Muiden. Mooie gelegenheid om morgen heen te zeilen en zondag weer retour. Omdat de sluis in Enkhuizen in winterstand staat willen we vandaag alvast aan boord gaan en aan de Markermeer zijde voor anker gaan. De sluis draait in de weekenden van november pas vanaf 08:30. Liever gaan we er nu dan al door heen. Dan kunnen we morgen vertrekken wanneer we willen.

Sinds twee dagen liggen we in een nieuwe box. Dat wilden we graag omdat de oude box wel erg krap was. We konden er alleen met grof geweld in want de ruimte tussen de palen was exact gelijk aan de breedte van de boot. In de praktijk liepen we vast tussen de palen en na wat gas geven floepten we dan de box in. Op zich wel handig als er veel wind staat. Nadeel was ook dat de box precies even lang was als de boot. Daardoor hadden we hele korte landvasten die al snel uitrekten waardoor ze gingen kraken (en dat klinkt ‘s nachts heel hard). Bovendien zwiepte de boot met een beetje wind van achter al snel tegen een paal.

De nieuwe box is bijna een meter breder en een meter langer. Ook heeft hij een zijsteiger. Makkelijk, maar al met al wel anderhalf keer zo duur. Je moet er wat voor over hebben. Prettig is dat we nu ook met de stootwillen langszij de box in en uit kunnen varen.

Bij de sluis aangekomen zien we niets gebeuren. We wachten een paar minuten en dan roept Rob de sluis op met de marifoon. Op zijn verzoek om te mogen schutten krijgt hij een wat geïrriteerd antwoord. Of we naar de lichten willen kijken. Inderdaad, die staan plotsklap op rood/groen. Maar vijf seconden geleden echt nog niet. Enfin, ze zal wel een zware dag hebben gehad. Rob bedankt haar en even later varen we de sluis in.

Eenmaal door de sluis gaan we door naar de kom van de oude sluis. Deze sluis wordt alleen af en toe door beroepsvaart gebruikt en in de kom kun je goed ankeren. We zetten 20 meter ketting en dan kan de kachel aan. Hier geen WiFi dus de 4G bundels moeten er aan geloven om TV te kijken. Met gezamenlijk 32 GB kunnen we wel wat hebben, dus wat dat betreft geen beperkingen.