Voor anker in Enkhuizen

Voor het eerst in dagen is de wind wat gaan liggen. Vandaag varen we op ons gemak met pakweg 15 knopen wind van Volendam naar Enkhuizen. Tegen de tijd dat we Enkhuizen naderen gaat de wind verder liggen tot een knoop of twaalf. Hoewel de wind eigenlijk te veel van opzij/voren komt vindt Rob het toch een mooi moment om de spi uit te proberen. Die ligt immers ook al twee weken eenzaam in het vooronder.

De carbon boom die we geleend hebben van Jan-Kees blijkt een uitkomst te zijn. hij is nog lichter dan de fokkeboom die we gebruikte op de Goya en de maat is perfect. De wind draait echter steeds verder naar voren en we moeten van koers af. Na een halfuurtje houden we het voor gezien en gaan weer over op de fok en het grootzeil.

Bij de sluis is het druk en het waait weer 15 tot 20 knopen. Als we met de midden kikker willen aanleggen merken we toch hoe gevoelig de boot voor zijwind is. Het lukt niet om de boot stil te leggen bij de bolder als we langzaam aanvaren. We worden meteen weggezet en met een meter van de kant heeft een midden kikker geen zin meer. We varen noodgedwongen een rondje en leggen dit keer aan de lage wal aan.

Vandaag willen we nog niet naar de box en gaan voor anker bij het Enkhuizer zand. We proberen zo dicht mogelijk onder de kust te komen, maar het is en blijft daar ver uit de kust ondiep. Dus houden we redelijk golven. Wel merken we direct dat dit met de Sponky goed te doen is. We zwiepen heen en weer, maar de bewegingen zijn rustig en het is prima toeven zo aan boord.

In de loop van de avond ankeren nog 3 schepen in de buurt, maar verder blijft het rustig.