Visje in Stavoren

Eigenlijk waren we van plan drie dagen te gaan varen met Koningsdag op vrijdag. De weersvoorspellingen waren niet om enthousiast van te worden, dus waren we thuis gebleven. Vrijdags was echter best mooi weer. Zaterdagochtend besloten we toch te gaan varen. Klein stukje, dat wel. Naar de buitenhaven van Stavoren. Daar zit het restaurant de Potvis en daar is het altijd gezellig. We zijn er al heel lang niet meer geweest, dus een goede reden om af te varen.

Het weer is redelijk. We krijgen twee keer een bui over ons heen, maar verder is het goed te doen. Met de zon in de kuip erbij is het bij tijd en wijle gewoon lekker. Na twee uur leggen we aan bij de meldsteiger. Bij de meeste havens kun je gewoon bellen en dan vaar je direct door naar de toegewezen box. Hier is het echter nog gewoon aanleggen.

Als we net in de box liggen komt er een forse stortbui over. We moeten de stroom nog aansluiten, maar daar wachten we maar even mee tot het droog is. We waren even bang dat we helemaal alleen in het midden van een steiger lagen, maar als snel liggen er andere boten naast ons. Dat is wel zo prettig want het begint toch wat door te waaien en als we zo open liggen (en de wind komt van achteren/opzij) dan kan het s’nachts vervelend hard klotsen in de achterkajuit. Dat slaapt uiteraard niet fijn…

We hadden gereserveerd om 18:30, maar om 18:00 gaan we al op pad. Reserveren doen we niet vaak, maar de Potvis is niet groot en met dit weer is de kans groot dat de meeste zeilers lekker in het restaurant gaan ipv aan boord (in de kuip). Als gevolg van het reserveren hebben we een mooi plekje aan het raam. Het is druk.

We gaan allebei voor de dag vis, schartong. Wel lekker, maar jammer dat de vis van Rob voor een deel niet gaar is. We wijzen de bediening er nog op, maar hangen er verder geen consequenties aan. Het was lekker en gezellig. Niet zeuren dus.

Aan boord kunnen we nog net even in de kuip zitten met een fleece deken, maar al snel besluiten we toch maar om binnen te gaan zitten.