Verse vis uit IJmuiden

We vertrekken rond 11:00 uit de haven. Het is rustig weer en we varen op de motor naar IJmuiden. Daar gaan we samen met twee andere boten en een binnenvaartschip door de Zuidersluis. Op de marifoon horen we dat de binnenvaartschipper niet echt gecharmeerd is dat we mee gaan. Hij kwam al met een snelheid aanvaren die ons verbaasde en in de sluis moppert hij tegen van alles en maant hij iedereen om vooral op te schiten met aanleggen en vertrekken. De man heeft echt haast. Als we de sluis uit zie we hem even later met ruim 12 knopen aan ons voorbij stuiven. Dat zie je een binnenvaart schip niet vaak doen. Bij een van de volgende havens blijken ze inderdaad al op hem te wachten. Hij moet zand laden. Terwijl het schip aankomt en aanlegt beweegt de kraanmachinst de kraan ‘lusteloos’ heen en weer. De machinist is goed in staat om de kraan er verveeld uit te laten zien. het schip ligt nog niet goed en wel vast als de eerste zandscheppen erin gaan. Of het schip was heel laat of het is sowieso een spoedklus.

We meren aan in de marine van IJmuiden, rekenen af bij de havenmeester en wandelen naar het vissershaven. Het is geen mooie wandeling, maar het is wel voor een goed doel. We gaan naar van Es om verse vis te halen voor het avondeten. We lopen eerst nog iets door naar viswinkel Van Waas. Ook een grote winkel, maar ze hebben voornamelijk vis om te bakken. We keren terug en kopen bij Van Es lekkere tonijn, zalm, garnalen, enz. Aan de bediening, een jongen van een jaar of twintig vragen we of hij wat ijs dat gebruikt wordt om de vis op te leggen voor ons erbij kan doen zodat de vis koud blijft als we het half uur terug moeten lopen. Echt begrijpen doet hij het niet. Hij wil het ijs los over de bakjes doen in de papieren zak. Eh… Dat is niet echt handig. Gelukkig grijpt een collega in. Die doet de bakjes in een plastic tas, het ijs in een seperate plastic zak en dat weer bij de bakjes. Mooie oplossing en zo hebben we frisse vis aan boord šŸ™‚

Terug op de haven gaan we lekker aan boord. De marina en de omliggende panden zijn echt in verval. We lazen op de winkels van de boulevard dat de gemeente een onteigenisprocedure voor de horeca en winkels op de boulevard is gestart. Wellicht ook beter, want goed komen gaat het hier niet meer. Wellicht als er huizen of vakantiewoningen worden gebouwd dat er meer kans is op succesvolle horeca en winkels. Nu is de helft al permanent gesloten en de rest is op sterven na dood.