Start Singlehanded 2016

Vandaag start de Singlehanded 2016. Dit is een tocht van 4 tot 5 dagen solo op het Markermeer, IJsselmeer en de wadden. Rob heeft hem al een keer of 4 gevaren en gaat ook dit jaar weer.

Om 8 uur in de ochtend vertrekt ik naar de start in Lelystad. Dit jaar doen er ruim 80 boten mee en dat is bijna het dubbele van vorig jaar. Het leuke aan deze tocht is dat het geen wedstrijd is, maar wel zo wordt gevaren en dat er in tegenstelling tot de meeste wedstrijden juist veel kleinere boten mee doen.

Om 11:00 is er palaver. Henk de Velde is er al mystery gast en hij is onder de indruk van de hoeveelheid zeiler die bereid zijn om solo te gaan varen. Hij sluit niet uit dat hij wellicht volgend jaar ook mee gaat doen…

Henk de Velde tijdens palaver
Henk de Velde tijdens palaver

Na de nodige erwtensoep en roggebrood met spek ga ik snel naar de boot. Bij aankomst wilde de motor niet stoppen middels de stopknop. Ik kon de motor wel stoppen met de hand, maar dat is niet hoe het moet. Ik kan maar niet vinden wat het probleem is. Uiteindelijk vind ik de kabelbreuk. Precies 5 minuten voor de start ben ik klaar 😅 en kan ik toch nog op tijd starten. Henk de Velde geeft de tocht briefing af terwijl wij langs varen met onze boot.

Pas buiten de haven mag je kijken wat de opdrachten zijn. Dit jaar geen grote verassingen. Medeblik, Hindelopen, Terschelling, Vlieland en een rondje om de Meep (bij Terschelling), om Pampus en om het vogeleiland de Kreupel. Bij het laatste moeten we ook nog twee uur voor anker.

Prachtige avond onderweg naar Hindeloopen
Prachtige avond onderweg naar Hindeloopen

De wind is matig en de lucht is grijs en grauw. Via Medemblik, rondje om de Kreupel (incl 2 uur ankeren) bereik ik rond 11:15 Hindelopen. Ik zoek een plekje in de jachthaven en haast me naar restaurant de Hinde. In iedere plaats die je aandoet moet je een stempel halen en die hebben ze daar. Het restaurant is al dicht, maar ik mag nog naar binnen en krijg keurig om 11:45 nog een stempel. Top!