Over de platen

Om 5 uur gaat de wekker. Rob klopt aan bij de buren en binnen enkele minuten staan de twee heren, op en top gekleed en zo fris als een hoentje, op het dek om ons de ruimte te geven weg te varen. We vonden ze gisteren al English style. Wordt nu alleen maar bevestigd. Leuk om te zien.

We varen naar de Roompotsluizen. Daar zien we de lichten op twee keer rood staan. Ofwel, wordt niet bediend. Huh? Dat is niet de bedoeling. We leggen aan bij een boot waarvan de bemanning ligt te slapen. Eerst maar even ontbijten. Onderwijl komt een andere boot bij ons aanleggen. De schipper heeft gebeld met de sluis en er blijkt een storing te zijn. De monteur is onderweg. Oké. Weinig aan te doen. Rob gaat dan maar alvast onder de douche. Zo snel zal de monteur niet hier zijn. Maar hij is nog maar net klaar als de lichten op groen springen. Snel in de kleding en de sluis in.

Na de sluis richten vrijwel alle boten, op ons en twee anderen na, hun boeg richting de Belgische kust. Het tij is daar het meest gunstigst voor. Wij hebben bewust gekozen om nu tij tegen te hebben, zodat we vanmiddag tij mee hebben. Niets zo irritant om de haven in zicht te hebben en dan nauwelijks vooruit te komen. Bovendien varen we de eerste twintig mijl over de platen voor de Zeeuwse kust. Dat is ondiep  (soms maar net aan 2 meter), maar dan heb je ook aanzienlijk minder last van de stroom.

De twee andere boten durven het niet aan en varen om de platen heen. Dat kost ze uiteindelijk minimaal 10 mijl meer varen, in dieper water, dus meer stroom. Ofwel, minimaal twee uur extra varen. Toegegeven, we moeten wel goed opletten. Een paar keer gaan we zelfs stapvoets over een ondiepte met een nauwgezet oog op de diepte meter. Het ondiepste was 2,5 meter. We steken 1,8 dus echt veel hou je dan niet over. Maar met dit lichte weer kan er ook niet echt veel gebeuren en het scheelt flink in afstand.

Het water is spiegelglad. Het stikt hier van de zeehonden en we zien ze overal rondom ons heen opduiken. Als het water wat dieper wordt zien we ook regelmatig bruinvissen. Heb je ook wat om naar te kijken. Veel meer is er immers niet te doen. 

We gaan vlotjes langs de Maasgeul en motoren gestaag door naar IJmuiden. We arriveren er ook 17:00. Best nog snel eigenlijk. 73 mijl in 10 uur, inclusief de storing bij de Roompotsluizen. Geen mijl gezeild. Dat dan weer wel…

We drinken wat bij Zilt aan Zee. Een strandtent. Daar is een oude man die mensen overduidelijk lastig valt. De bediening maant hem wel een paar keer aan, maar wij zouden hem al lang weggestuurd hebben. Een jong stel met een baby wordt heel erg lastig gevallen. Uiteindelijk stuurt de bediening hem weg, maar het stel krijgt geen woord excuus. Dit ondanks dat hun avond verpest is en de man zelf nog voor elkaar gekregen heeft om de jongen van het stel een gekneusde/bloedende hand te bezorgen. Hij deed alsof hij, toen hij weggestuurd werd, excuses wilde maken en vervolgens keihard kneep met iets scherps in zijn handen.