Mooi terugvaren

We ontbijten met broodjes uit de oven. Die moeten tenslotte ook een keer op. We vertrekken rond een uur of twaalf richting Enkhuizen. Buiten staat een licht windje van achteren en binnen de kortste keren staat de spinnaker er dus ook op.

De zon is minder sterk dan gisteren, maar het is evengoed mooi weer. Via de AIS proberen we de wedstrijd te volgen die rond 12:00 is gestart in Enkhuizen. We varen zelf deze winter niet mee. De Dancing Queen staat op de wal en we hadden geen zin om op een andere boot mee te varen. Liever gebruiken we de weekenden om met onze eigen boot weg te gaan.

We checken de snelheid van diverse boten in de wedstrijd en die ligt ver uiteen. Tussen de 0,5 en 5 knoop. Dat lijkt niet helemaal logisch. Of de een vangt net een windje en de ander helemaal niet… of er is een motor in het spel. Dat laatste blijkt later het geval te zijn. Na de start is de wedstrijd afgebroken vanwege te weinig wind zonder uitzicht op verbetering.

Wij hebben wel wind…

Dat kunnen wij niet zeggen. Tot bijna aan de Ven (een vuurtoren in de buurt van Enkhuizen en begin van het wedstrijd gebied) kunnen we zeilen. Daarna valt ook bij ons definitief het doek. In ons geval valt het dan niet, maar rolt het op (in de mast). Het water is als een spiegel en we maken geen enkele voortgang meer. De laatste 3 mijl varen we daarom op de motor om aansluitend af te meren in een zonovergoten haven. Biertje in de kuip. Wie doet ons wat!