Klaar maken voor vertrek

Bij het afrekenen bij de haven/sluiswachter wordt het verhaal rond het sms’je iets duidelijker. Derick is een goede vriend van de sluiswachter en hij vaart op dit moment in de buurt van Enkhuizen. We vermoeden dat een van jullie lezers hem gesproken heeft en dat op basis van onze AIS locatie (onderweg naar Heybridge) het sms’je is verstuurd. Wat is de wereld toch klein. Tnx 👍!

Omstanders helpen de sluis te openen
Omstanders helpen de sluis te openen

We varen vandaag terug naar de Orwell waar we diesel willen tanken, water bijvullen en eventueel boodschappen doen. Morgen willen we weer oversteken naar Nederland. De komende dagen staat er op de Noordzee langdurig dik 6bft en als het even kan willen we dat vermijden. De boot kan het prima hebben, maar een vlak zeetje, 22 graden, zon en champagne op het achterdek klinkt gewoon aantrekkelijker 😉.

Het leuke van varen in de vakantie is dat je met een kleine boot toch de snelste kan zijn. Niet alle varende gezinnetjes zetten de spi erop, maar zodra wij de haven uit zijn maakt Corry de spi klaar en weg zijn we. De volgende drie uur blijft de spi erop en varen we iedereen eruit 😎.

Het is wel erg vlagerig waardoor we het ene moment trimmen op de millimeter om voldoende vaart te houden (> 3kn) en het andere moment door het water gesleurd worden (>7kn). Daarbij wordt door menig Engelsman de wenkbrauwen gefronst over wat die Nederlandse boot in hun wedstrijd doet. Sorry, we doen niet mee. Gewoon op vakantie 🙃.

Wedstrijden varen lijkt wel de nationale sport hier. De hele rivier af klinkt er om de minuut wel weer een of andere andere toeter voor het starten van een wedstrijd dan wel het aftoeteren van een schip. Hoezo, rustige zondagochtend 😀. De banen gaan gewoon dwars door de velden met mooringen, het maakt allemaal niet uit. Van jong tot oud. 5ft tot 50ft, er vaart van alles. Mooi om te zien.

Als we te hoog moeten varen voor de spi, gaat hij eraf. De wind lijkt ook wat af te nemen en we zetten de motor aan. We moeten ruim 34 nm varen, dus snelheid houden is van belang willen we niet het volgende tij tegen krijgen. Na een half uurtje kan de motor weer uit. We houden aan de wind een mooie snelheid van 7kn over de grond.

Als we de Orwell op varen, scheuren de reddingsboten overal om ons heen. Gelukkig geen problemen, gewoon open dag bij het reddingsstation. We meren af bij de Suffolk Yacht Harbour schuin tegenover Pin Mill. ‘s Avonds eten we in de yachtclub die gevestigd is in een oud lichtschip dat in de haven ligt. Het is een vergelijkbaar schip als de beide lichtschepen aan het begin van de Orwell. Eenvoudig maar lekker eten en vooral gezellig!

Tocht: 36 nm
Totaal: 308 nm

Geef een reactie