IJmuiden -> Loetje

Vandaag gaan we richting Amsterdam waar we hebben afgesproken met Saskia, de zus van Corry, en haar vriend Jonas. Omdat het niet zover varen is, maken we in de ochtend eerst nog een lange wandeling op het strand van IJmuiden. Het strand ligt bezaaid met schelpen van het “Groot tafelmesheft”. Soms wel pakken van centimeters dik. Het knarst en knispert onder onze voeten.

Tapijt van Mesheften

Het rustige weer van gisteren is ook voorbij. Het waait een dikke 4 tot 5 en de bewolking neemt steeds verder toe. Hoewel het dreigt, blijft het droog. Bij de sluis liggen we 25 minuten te wachten voordat we naar binnen kunnen. In de sluis zelf ontstaat er ineens paniek als iemand zijn lijn vergeet en tegen een andere boot botst. Hoewel we het niet goed kunnen zien, ging het volgens ons vrij rustig. Categorie voetje ertussen om af te houden en niets aan de hand. Zo wordt er echter niet gereageerd. Andere mensen laten hun lijnen los om de boot af te houden, roepen, schreeuwen en de betreffende boot geeft dan maar vol gas om te ontwijken, knalt tegen een andere boot (hard!) en ligt aansluitend overdwars in de sluis. Vervolgens nog meer paniek als iedereen ineens beseft dat het niet handig is om je eigen lijn ofwel los te gooien (wegdrijven) dan wel vast te binden (terwijl het water in de sluis zakt). Enfin, paniek alom en waarschijnlijk ook de nodige schade. Inmiddels gaat de sluis open en we verkassen. We kunnen er toch niets aan toevoegen..

Bij de Amsterdam Marina (een zusterhaven van Stellendam) mogen we afmeren direct aan het terras van Loetje aan het IJ. De voorspelling is dat de wind toeneemt tot een dikke 6 tot 7 bft en we kiezen zorgvuldig waar we denken dat we het meest uit de wind liggen en niet tegen de steiger worden geblazen .

We doen inkopen bij de pilotstore van de Hema die om de hoek is gevestigd in het hoofdkantoor van de Hema. Ideaal hier op dit industrieterrein. Overigens niet alleen geliefd bij mensen uit de marina, maar ook bij veel gewone Amsterdammers. De Hema probeert hier uit wat wel en niet verkoopt en heeft ook veel luxe producten. Omdat Sakia en Jonas pas na 19:00 komen eten we eerst wat bij Loetje.

Net voor Sakia en Jonas komen begint het te regenen. Zitten in de kuip is er dus niet bij. Het waait inmiddels zo hard dat de boot regelmatig behoorlijk schuin ligt, ondanks dat we aan de steiger vast liggen. Binnen is er gelukkig relatief weinig van te merken en in de loop van de avond draait de wind verder achter het havenkantoor, zoals voorspeld en hebben we er steeds minder last van.

Het is die avond bijzonder gezellig en het is fijn om te constateren dat onze nieuwe boot uitstekend geschikt is om gezellig met vrienden te borrelen.