Hakken aan de wind

Vandaag vertrekt Rob met zijn vriend Kees-Jan voor een weekendje. Er is flinke wind voorspeld, maar de heren malen er niet om. De doelstelling was eigenlijk Lemmer, maar Kees-Jan wil graag even zien hoe de boot zich houdt aan de wind. Dus wordt er koers gezet richting Medemblik.

De boot loopt lekker, maar eenmaal vuurtoren De Ven gepasseerd komen ze vol in de hoge golven vanuit Medemblik te liggen. Het gaat wel, maar het is hakken en hakken. Wellicht dan maar een stukje lager varen, achter het vogeleiland voor Andijk langs en dan een mooie slag naar Medemblik.

Goed bedacht, maar het werkt niet. De golven rollen om het eiland heen en liggen opnieuw recht op de boeg. Hm… in Stavoren is het ook vast goed vertoeven. Zo gezegd, zo gedaan. Nu met ruime koers lopen ze na 1,5 uur de haven van Hindelopen binnen. Gezien de wind zoeken ze een plekje zo diep mogelijk de haven in. Het gaat vannacht nog harder waaien en ze liggen hier aan lager wal. Dat is stampen tegen de kant.

Dan komt de havenmeester langs en wijst ze op een plekje, welliswaar vol in de wind, maar wel aan een steiger aan de lage zijde. De kant waar de wind niet op staat. Dat betekent van de kant afwaaien in plaats er tegen aan. Klinkt niet slecht. Eerst gezellig aan de borrel in cafe De Visserman, een wandeling door het dorp en daarna lekker eten bij Stadscafe de Posthoorn. Die laatste lopen we eigenlijk altijd voorbij, maar het eten valt niet tegen en er is ook nog wat lokale bevolking zodat het wat minder uitgestorven lijkt :-).