Golven in de haven

In de loop van de nacht trekt de wind aan naar 35 tot 40 knopen (8 beaufort). De boot stampt zo in de haven dat er van slapen weinig komt. De verwachting is dat in de loop van de ochtend de wind wat afneemt. Een goede reden om niet te veel haast te maken met ontbijt.

Hoewel het flink klotst ligt de boot in ieder geval niet tegen de kade. Een aantal andere boten liggen daar wel en worden direct van recht opzij tegen de kade geblazen. We zijn benieuwd hoe ze daar weg willen komen. Ze liggen allen kop-staart, dus ruimte om vooruit of achteruit te varen is er niet. Er ligt een Bavaria 42 met een solo zeiler aan boord en de hele haven loopt uit om hem te helpen. Lijnen worden gelegd en adviezen worden gegeven. De schipper en omstanders hebben er uiteindelijk toch geen vertrouwen in.

Een van de andere schippers besluit wel te vertrekken en maakt een manoeuvre uit het boekje. Er wordt een lange lijn van de midden bolder naar de kade gelegd. Eerst draait de boot, middels een dikke fender op het achterschip en strak vastgezette lijnen, de boot met zijn boeg tegen de wind in. Eenmaal daar wordt de lange lijn van midscheeps naar de kade strakgetrokken en gaat de motor vol aan. Alle andere lijnen los en de boot komt keurig van de kant af. En ruim vrij van de kade maakt iemand de lijn op de wal los en weg zijn ze.

Als goede schippers vertrekken ze niet, maar varen een rondje en gooien een lijn over naar de Bavaria 42. Ook deze wordt midscheeps vastgemaakt en ze trekken de boot, tegen onze verwachtingen in, heel gemakkelijk haaks tegen de wind in van de kade af. Twee boten vrij.

Ook wij besluiten maar eens te gaan. Wij hebben het gelukkig makkelijker. We hoeven alleen recht naar achter en kunnen dan zo vrij weg varen. Wel even vaart houden, maar verder geen probleem.

De wind staat nog regelmatig boven de 35 knopen. We besluiten om het rustig aan te doen. Stukje fok uit en afsturen maar. Naar mate we van de kust af komen neemt de golfhoogte toe en wordt het flink surfen van de golven. Verder is het prima te doen. Na 2,5 uur varen zijn we weer in Enkhuizen.

Er wordt nog wat gedronken en gegeten bij de Mastenbar waarna Kees-Jan vertrekt richting huis. Rob gaat naar het clubhuis waar Corry wordt ingewerkt voor de bardiensten. Een van de leden geeft daar een presentatie over wedstrijdregels en de zaal zit vol met toehoorders. Ze zijn al ruim 2 uur bezig en diep in de materie, dus het valt niet mee om het laatste uurtje nog bij te houden.