Goed voorbereid…

Vandaag willen we richting het Volkerrak. Dat ligt pakweg tussen Willemstad en Bruinisse in. Daarvoor moeten we echter door de Haringvlietbrug en is al een jaar in storing. Rob checkt online de bedieningstijden. Die zijn zeer beperkt door de week. Slehts twee keer per dag. Om 11:00 in de ochtend en een keer in de avond om 20:00. Het is vanuit Hellevoetsluis nog minimaal twee uur varen. De brug in Hellevoetsluis van 09:00 is dan wel erg krap. Die van 08:00 vinden we in onze vakantie nu echter weer even te gortig. We besluiten de brug van 11:00 te nemen met als doel de opening vam 20:00 te pakken.

Om 11:00 gaan we door de brug en leggen iets verderop aan de kade aan. We checken met de brugwachter/havenmeester of dat ok is. Prima wat hem betreft. Als we toch pas om 20:00 door de brug kunnen, dan hebben we nu wel even de tijd om wat boodschappen te doen. We lopen het centrum uit, maar niet richting de dichtsbijzijnde AH. We lopen door naar het grote winkelcentrum. Dat is pakweg 25 minuten lopen. Het winkelcentrum is deels overdekt en dat is nu wel lekker. Het begint zo nu en dan te miezeren. We nemen uitgebreid te tijd en zien ongeveer iedere winkel. Tja, tijd zat en slecht weer… šŸ˜‰

We zijn van voornemens om wat vaker te gaan zwemmen als we voor anker liggen. Speciaal daarvoor scoren een zachte bal bij de Big Bazar. Dat is wellicht leuk tijdens het zwemmen. In het zwembad gooien we ook altijd met een bal en alleen maar rondje zwemmen rondom de boot is immers ook wat saai.

Rond een uur of drie zijn we weer terug bij de boot. Rob scoort nog een klein plastic kikker bij de watersportwinkel en bevestigt deze met tire-rib en vulkaniseerende tape aan de stag. Hierdoor kan hij de lijntjes van de verenigingsvlaggen eenvoudig en recht naar beneden vastmaken. Normaal zitten die op een kikker aan de mast, maar dan klapperen de vlaggen al snel tegen de verstaging en met flink wat wind maakt dat aardig wat herrie. Plus dat ze dan ook snel slijten.

We waren van plan om pas rond een uur of half zes te vertrekken, maar hier is toch ook verder weinig te doen. We vertrekken alvast en gaan dan ergens bij de brug voor anker. Dan zijn we daar maar alvast.

Het zal een vakantie worden met vaak met weinig wind, maar vandaag hebben we daar geen last van. Het waait ruim 20 tot 25 knopen (6 bft). Het is continue bijna voor de wind dus we moeten goed opletten. Als we ter hoogte komen van het eiland Tiengemeten staan er inmiddels flinke kuilen (golven). Met de wind van achteren is het best nog fris.

Inmiddels komt Rob echter dat we er goed aan hebben gedaan, zij het onbewust, om eerder weg te gaan. De opening van de brug is niet om 20:00, maar om 19:00. Rob had over het hoofd gezien dat tijdens de zomerperiode er een andere bedieningstijd is. Komt ons eigenlijk wel goed uit, want bij voorkeur willen we direct na de brug ook de Volkeraksluizen nog door.

Achter het eiland Tiengemeten willen we voor anker. Daarvandaan is het nog een minuut of twintig varen naar de brug. Hier liggen echter ook een aantal moorings. Een aantal zijn al bezet, maar er is er nog een vrij. Rob moet wel weer even het anker opzij leggen. Dat is echter zo gedaan en binnen de korste keren liggen we.

Het is half zes en we hebben nog een uur voordat we verder moeten. Rob maakt wat te eten en hoewel we niet in de zon zitten is het achter de buiskap uit de wind heerlijk. We drinken er Ć©Ć©n biertje bij. Dat moet kunnen. We hadden wat Guinnes gescoort bij de AH. Zwaar bier (om te sjouwen dat hele eind terug naar de boot šŸ˜‰ ) maar wel lekker. Rond half zeven gooien we los en ondanks de stevige wind doen we het laatste stuk op de motor. Beetje onhandig als je onverwacht toch nog te laat komt. De andere boten lagen blijkbaar ook te wachten want ook deze vertrekken richting de brug.

We zijn 10 minuten voor tijd bij de brug. Inmiddels liggen er een stuk of 15 boten te wachten. Een van de boten die naast ons voor anker lag was wel gaan zeilen (met alleen en fok), maar haalde halverwege toch het zeil maar weg en moet nu hard zijn best doen om alsnog op tijd te zijn. Hij haalt het wel, maar het was krap aan.

Na de brug gaat de meeste boten naar Willemstad. Enkele schepen gaat net als wij richting de sluis. We kunnen vlotje door de sluis, maar daarna hebben we een tegenvaller. We wilde bij deze sluis aan de steiger gaan liggen omdat ernaast een natuurgebied ligt met veel vogels. Corry heeft net een nieuwe verrekijker en die komt daar natuurlijk goed van pas. Echter, de de steigers aan deze kan mag je wel aanleggen, maar je mag niet de steigers op. Iets met achterstallig onderhoud. Ze zien er ook inderdaad niet best uit.

Als we dat hadden geweten dan waren we niet door de sluis gegaan en aan de steigers aan de andere kant aangelegd. Daar mocht je wel de steigers op. Nu gaan we natuurlijk niet meer terug. Als we dan toch de steigers niet opmogen dan kunnen we net zo goed voor anker gaan. We vinden iets verder, vrijwel direct aan het natuurgebied, een mooi plekje. Het is even zoek naar de juiste diepte. Niet te diep (> 10 meter) want dat is onhandig ankeren, maar ook niet te ondiep (<4 meter) want dan krijg je weer last van waterplanten.

Het weer was wat minder vandaag, maar het geeft wel mooie luchten.

Het is een supermooi plekje. Mag ook wel, want het is inmiddels 21:00 en we zijn er wel even klaar mee. We gaan lekker onderuit in de kuip met een glaasje wijn en daarna op tijd naar bed.