Dichtbij voor anker

Vandaag is Corry de hele dag druk moet wassen draaien. Rob installeert een stopper voor de talie van de gennaker zodat hij deze vanuit de kuip kan bedienen. Via deze talie kan hij de halshoek (de punt van het zeil dat beneden vooraan op de boot is bevestigd) losser of strakker zetten. Daarmee staat het zeil ook hoger en lager. Dit is weer afhankelijk van de hoek en/of de kracht van de wind. Zeilen is en blijft wel een technisch spelletje. 

Terwijl we thuis zijn spreken met nog even met Matthijs en Gerie, onze overburen. Zij zijn toevallig ook een dag thuis. Eigenlijk zijn ze met hun woonschip, een mooie motorkotter uit 1953, voor enkele maanden op vakantie. Er moest echter wat geregeld worden in Enkhuizen, waren enigszins in de buurt en waren zo toevallig op dezelfde dag als wij ‘thuis’. In hun geval dus op hun vaste ligplaats 🙂 Matthijs voorziet ons van wat extra kaarten als Rob met hem bespreekt dat we wellicht nog naar Borkum willen gaan. Altijd handig…. buren die ook varen. 

Rond vijf uur zijn we klaar met alles. We zijn er ook wel klaar mee 😉 We vertrekken uit de box, maar niet uit de haven. In het kommetje van de Compagnieshaven gaan we voor anker. We vinden een mooi plekje voor in de kom. Als we daar echter liggen valt het ons op dat er wel een forse brom te horen is. Er ligt nog één boot voor ons en die maakt behoorlijk herrie. Inmiddels hebben we enkel rondjes om de boot gezwommen en tegen de tijd dat we opgedroogd zijn horen we nog steeds de brom. Na enig denken komen we tot de conclusie dat iemand daar een stroomgenerator aan heeft staat. Het is ook wat wel een wat we noemen ‘een vaag bootje’. Daar heb je er wel meer van. Oud, erg vies en voorzien van allerlei rommel. Veelal woont er ‘oude zeiler’ op die van alles en nog wat bij elkaar heeft gesprokkeld en ‘onafhankelijk’ willen zijn van de wal. Goed streven, maar een dieselgenerator waarbij de buren op 30 meter afstand nog oorbescherming nodig hebben is ook weer overdreven. 

Rob is weer blij als een kind als hij het anker kan ophalen met de nieuwe ankerlier. En het is waar. In minder dan een minuut zijn we anker op en enkele minuten later liggen we 300 meter verderop. Daar is de generator nauwelijks meer hoorbaar.