De rust is terug in Urk

We ontbijten lekker aan boord en klimmen rond het middaguur van boord. De tent hebben we dan al weggehaald. De zon straalt volop, er is geen wolk te zien, maar het waait flink door. 18 tot 20 knopen, ofwel windkracht 5, maar koud is het niet. Zo druk als het gisteren was, zo rustig is het nu. Tja, voor ruimte in Urk moet je op zondag zijn. Wat zouden ze dan nu doen met al die kerken dicht? Voor de TV naar de EO kijken? Enfin, wij kunnen een mooie wandeling maken.

Ergens midden in het dorp komen we een kroeg tegen verstopt tussen de woonhuizen. Die ziet er niet echt gesloten uit (nu wel om 12:00). Op de deur hangt een briefje met aangepaste openingstijden (7 dagen in de week) en het krijtbord voor de deur met de lokale aanbiedingen ziet er wel heel fris uit. Ook geen enkele aankondiging dat ze dicht (moeten) zijn. Aan de andere kant, de bezoekers van deze kroeg komen ongetwijfeld allemaal uit deze straat. Als ze echt dicht zijn dan weet iedereen dat ook wel.

Na een uurtje wandelen komen we weer aan boord en vertrekken meteen. In de haven hijsen we het grootzeil. Er staat redelijk wat wind en we denken dat dit wel voldoende is, maar na een kwartiertje zetten we toch ook de fok maar bij. Varen grotendeels met de wind van schuin van achteren merken we niet al te veel van de wind. Genieten van wind en zon.

Aanmerkelijk sneller dan gisteren zijn we weer terug in Enkhuizen. Rob heeft in de afgelopen weken een ankerlier geĆÆnstalleerd en die hebben we nog niet getest. Daarom kieperen we in het kommetje nog even het anker over boord. Aan ons anker zit momenteel alleen een voorloopketting van 20 meter en de rest is lijn. Dat is echter voldoende om de lier te testen.

De ankerlier is eigenlijk bedoeld om op het dek te staan, maar wij hebben hem in het ankerluik geplaatst. Hierdoor staat de lier lager dan het punt waarop de ketting aan boord komt. Dat is eigenlijk niet goed, want de ketting moet recht op de lier aanlopen. Om die reden heeft Rob de fundering waarop de lier staat schuin gemaakt zodat de ketting alsnog goed aanloopt.

Het zakken werkt voortreffelijk. Niet verwonderlijk šŸ™‚ Ook het ophalen van het anker lijkt goed te gaan. De 20 meter bestaat echter uit twee keer tien meter verschillende soorten ketting. Het ene deel gaat goed, het andere deel slipt overduidelijk. Waarschijnlijk is dit deel ketting niet ā€˜gesynchroniseerdā€™, wat wil zeggen dat iedere schakel dezelfde maat heeft. Op zich prima, want er moet toch een geheel nieuwe komen. Dan wel wat langer (40 meter) en uit een deel.