Bitterkoud

We ontbijten met warme broodjes, thee en koffie. Rond een uur of 11 vertrekken we. Het lijkt een rustig dagje te worden. Er staat aanzienlijk minder wind dan gisteren. We hijsen al in de haven de zeilen en varen met een kleine drie knoopjes het kanaal uit richting IJsselmeer.

Zonsopgang. Het wordt een mooie dag!

Eenmaal op het IJsselmeer lijkt Enkhuizen net bezeild (de term om in een keer een plek te kunnen aanvaren zonder onderweg de zeilen een keer aan aan de andere kant van de boot te moeten zetten). Het zonnetje schijnt bleekjes door de dunne bewolking. Het is flink kouder dan gisteren. Niet alleen is de temparatuur lager, ook komt de wind nu van voren. Recht in het gezicht. Ook bewegen we minder. Gisteren moest je je soms letterlijk vasthouden om niet de kuip uit geslingerd te worden. Nu bewegen we soms bewust omdat je van het stilzitten helemaal koud wordt.

Om ons warm te houden duik ik met enige regemaat de kombuis is. Kopje warme chocomel? Warme thee? Trek in soep? Warme knakworsten? De waterlijn komt steeds hoger te liggen van de proviand die we op maken. Verder is het rustig varen. Bij Stavoren lijken we aangevaren te worden door iemand die waarschijnlijk binnen zijn handen aan het warmen is. Hij komt echter tijdig naar buiten en verlegt op tijd zijn koers. Het is een van de weinige boten die we vandaag zien.

In het waterige zonnetje is het best nog koud.

Rond 15:45 zijn we terug in de haven. We ruimen de boot op en zakken af naar het clubgebouw. Corry heeft bardienst en we treffen haar aan samen met Cora, de vrouw van Peter. Er komt nog wel wat aanloop, maar ook hier lijken de meeste mensen liever thuis voor de kachel te zitten. Wij hebben er in ieder geval een mooi, zij het koud, weekendje op zitten.