Benedensas

De stevige wind van gisteren is vertrokken en het mooie weer is terug. Rob gaat een stukje roeien met de bijboot en de vogels van dichtbij bekijken. Blijkbaar heeft hij behoefte aan bewegen want als hij terug is van roien duikt hij meteen het water in. De temparatuur van het water is prima. We zwemmen uitgebreid en nemen daarna de tijd om te ontbijten en schoon schip te maken. Ondertussen zien we een komen en gaan van scheepjes naar de sluis waar we gisteren doorheen zijn gekomen.

Om een uur of 12:00 verkassen we. Er staan weinig wind, maar we hebben geen haast. We willen naar Benedensas. Dat is een sluisje met twee jachthavens erom heen. Ook is er een natuurgebied en aangezien we deze hebben gemist willen we daar vogels gaan spotten.

Het Volkerak is een druk bevaren gebied. Veel pleziervaart, maar vooral heel veel beroepsvaart. Het is een continue optocht van binnenvaart schepen. We zeilen een uurtje of twee en steken daarna de vaargeul over. Dan is het pal tegen de wind en omdat we nawelijk ruimte hebben (+/- 50 meter) doen we de rest op de motor. Het is ook nog maar twee mijl.

We komen bij een kleine haven uit voor de sluis. Het is een verenigingshaven met ongeveer 50 boten. Er is dan ook weinig plaats, maar we waren net op tijd. Ze hebben nog een plekje voor ons. De havenmeester is een van de leden die vandaag dienst heeft. Het is echt een kleine haven waar de leden alles nog zelf doen. O.a. dus havenmeester zijn. Rob maakt een uitgebreid praatje met hem over het reilen en zeilen van de haven.

Invaart naar Benedensas

Eigenlijk wilde we gaan wandelen in het natuurgebied. Maar we hebben ook niet zoveel meer aan boord en in de buurt is niets. We besluiten eerst maar eens naar Steenbergen te fietsen voor boodschappen. Rob had in Hellevoetsluis de fietsen al uit de achtrekajuit gehaald en op het voordek vastgebonden. Beetje onhandig met zeilen, maar superpraktisch als je weg wilt. De fietsen staan nu kant en klaar binnen twee minuten op de steiger.

Benedensas is een leuk plekje. Het sluisje is niet meer actief omdat het Volkerak via twee andere grote sluizen is afgeschermd van de zee. Het sluisje zelf is daarom niet meer in gebruik, maar er is wel een automatische brug voor wandelaars en fietsers. Wanneer je over het water wil dan kun je op een knop drukken en dan gaat het licht voor de schepen op rood en schuift een brug automatisch over het water. Die blijft dan enkele minuten staan en daarna schuift hij weer in. Bij het sluisje is echter ook een pannekoekhuisje en is het sluisje onderdeel van een fietsroute. Het is er dus erg druk. Daarom kan de brug 15 minuten niet meer gebruikt worden nadat hij een keer dicht en weer open is gegaan. Anders komt er geen boot meer door šŸ˜‰

Al met al is het nog wel ruim 40 minuten fietsen naar Steenbergen. We kennen het geen van beide, maar het heeft een knus centrum. Er is momenteel kermis en we drinken wat op een terras met uitzicht op de kermis. Leuk en gezellig.

Daarna halen we een patatje in de winkelstraat en doen we boodschappen bij de AH. Het is warm op de fiets terugfietsen en eenmaal terug hebben we nog weinig behoefte om nog te gaan wandelen. Die laten we nog even op ons verlanglijstje staan.