Ankeren in Hamford water

In de ochtend worden we gewekt door de eigenaar van de box waarin we liggen. Normaal gesproken, hoewel toegewezen door de haven, zouden we uiteraard meteen verkassen, maar zonder motor is dat toch wat lastig. Nadat we gemeld hebben dat de monteur waarschijnlijk vanochtend e.e.a. repareert besluit hij te wachten. Mocht rond het middaguur het niet opgelost zijn dan gaat hij naar huis om aan het einde van de week zijn boot in de box te leggen. Volgens hem wist de havenmeester dat hij vandaag terugkwam en dat neemt hij hem kwalijk. We begrijpen zijn irritatie, maar we kunnen er verder weinig aan doen.

De monteur meldt zich om 10:30. De nieuwe “core plugs” zitten er in een mum van tijd in (na eerst de andere -er zijn er twee- nog even uitgeboord te hebben). Als de motor getest kan worden start hij niet… Wat nu weer. De monteur heeft een vermoeden en haalt de startmotor los. Door het water van de afgelopen dagen is een as in de startmotor licht geroest en kan daardoor niet juist aangrijpen. Een half uur later heeft ook deze een servicebeurt gehad en werkt alles weer naar behoren. We verlaten meteen de box om plaats te maken voor de eigenaar. Om 12:30 varen we weer uit.

De haven verlaat je middels een sluis en het water buiten staat ruim twee meter lager. De sluitwachter opent gewoon deels de sluis waardoor we met een noodvaart dalen. Hooguit 2 minuten na het sluiten van de sluis (bij invaren) varen we al weer uit.

Op het fokje varen we rustig naar de Walton Backwater. In Hamford Water ankeren we. Weliswaar vlak nabij een gebied dat volgens de kaart droog valt (waar niet hier), maar we vertrouwen erop dat de stroom ons van de ondiepte houdt.

image

Stilleven in Walton Backwaters
Stilleven in Walton Backwaters

Het is een schilderachtig gebied. Met de bijboot verkennen we de omgeving. Gelukkig zijn we eerst stroomopwaarts gegaan want halverwege komen we er achter dat we de benzine zijn vergeten bij te vullen. Het is nog even peddelen als een gek om het water over te steken om bij de Goya te komen. Tegen de stroom in (zeker al 2 tot 3 knopen) en met de pittige tegenwind (4 bft) hadden we het zeker niet gered. Enfin, benzine erbij en weer op pad.

image

In de avond zakt de wind en hebben we een prachtige zonsondergang.

Houden we het "nat"?
Houden we het “nat”?

Ondertussen komt de kant steeds dichterbij. Uiteindelijk liggen we nog maar 4 meter van de drooggevallen bedding af. Het is hier evengoed 3,2 meter diep als het eb is. Goed te doen voor de nacht. Tot laat in het donker is het een gekwetter en gekweel van duizenden vogels.

image

Tocht: 7 nm
Totaal: 215 nm

Geef een reactie